Utazó Csillagok háborúja-kiállítás nyílik

Vágólapra másolva!
Az emberi lét nagy kérdéseinek ered nyomába a Csillagok háborúja című filmsorozatban megismert univerzumon keresztül egy Montrealban megnyíló új kiállítás, amely szeptembertől Európát is érintő világkörüli turnéra indul. Kiderül például, mi a közös bennünk és a film karaktereiben.
Vágólapra másolva!

A Star Wars Identities (Csillagok háborúja személyazonosságok) című tárlat a pszichológia, a genetika és a neuropszichológia területeinek legújabb kutatásait ötvözi a Lucasfilm archívumából származó mintegy kétszáz jelmezzel, kellékkel és makettel, hogy olyan kérdésekre keressen választ, mint, hogy kik is vagyunk valójában, és hogyan váltunk azzá, amik most vagyunk.

Forrás: AFP/Martin Bernetti
Egy korábbi Star Wars-kiállítás egyik részlete (Illusztráció)

"A Csillagok háborúja egy fantáziavilágban játszódik, ezért a karaktereknek muszáj jól beazonosíthatóknak lenniük, hogy a közönség kötődni tudjon hozzájuk" - írta közleményében George Lucas rendező. "Ezek az elnagyolt karakterek a barátaikkal, ellenségeikkel, saját értékrendjükkel és meggyőződéseikkel kiegészülve válnak igazán teljessé" - mondta.

A rendező szerint a kiállítás feltárja, hogy a Csillagok háborúja karakterek mennyiben hasonlítanak hozzánk, mi az, ami közös bennünk, és mi határozza meg a saját identitásunkat. A látogatóknak lehetőségük nyílik rá, hogy új megvilágításban közelítsenek a kedvenc szereplőik felé, miközben a saját összetett személyiségük megértéséhez is egy lépéssel közelebb kerülhetnek.

Forrás: AFP/William West
C-3PO fejét rendezik egy korábbi Star Wars-kiállításon (Illusztráció)

A tárlat három fő részre oszlik: a karakterek eredete, a hatások, amelyek formálták őket, valamint személyes döntéseik, amelyek megváltoztatták az életüket. E három témakör révén az emberi identitás tíz összetevője rajzolódik ki: faji hovatartozás, származás, szülők, kultúra, "tanítók", barátok, foglalkozás, meghatározó események, személyiség és értékrend.

Forrás: AFP/Benoit Doppagne
Joda mester egy korábbi tárlaton (Illusztráció)

Az érdeklődők szeptember 16-áig kereshetik fel a kiállítást a Montreali Tudományos Központban. A tárlat ezután a nyugat-kanadai Edmonton városában fog vendégeskedni, ezt követően pedig tíz európai, latin-amerikai és ázsiai városban láthatják majd az érdeklődők.