Tarlós: Liberális körök félemlítették meg Bozsik Yvette-et

Vágólapra másolva!
Egy önmagát liberálisnak nevező gondolkodói körtől érkező támadások miatt lépett vissza a főpolgármester szerint Trafó vezetésétől Bozsik Yvette. A táncművészt, aki tavaly deceberben nyerte el a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztját, Tarlós István szerint egyszerűen "kicsinálták". 
Vágólapra másolva!

A főpolgármester álláspontja szerint megfélemlítették Bozsik Yvette-t, aki emiatt nem veszi át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását.

Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este úgy fogalmazott: nincs oka nem gyanakodni, hogy a Kossuth-díjas táncművészt, koreográfust "egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön". Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt "kicsinálták", mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát, de konkrét neveket nem kívánt említeni, mert mint mondta, nem tudná bizonyítani állítását.

A városvezető közölte, hogy az intézmény vezetői posztjára szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

Bozsik Yvette lemondásáról kedd délután a Magyar Narancs internetes oldala számolt be elsőként. A MAncs híre szerint Bozsik Yvette levélben ajánlotta fel lemondását Tarlós Istvánnak, megbízatása július 1-től lépne életbe.

A Fővárosi Önkormányzat megerősítette a narancs.hu értesülését, és mint fogalmaztak, "a városvezetés foglalkozik az üggyel".

A koreográfus-rendezőt kinevezése miatt több kritika is érte.

Az [origo] kedd délután telefonon megkereste a táncművészt, de egyelőre nem tudtuk elérni. A Trafó munkatársaitól megtudtuk, hogy ők is kedden értesültek a hírről. Szabó György jelenlegi ügyvezető-igazgató az [origo]-nak elmondta, hogy amíg a főváros nem dönt, és más utasítást nem kapnak, a korábbi döntés szerint dolgoznak tovább, készülnek az átadás-átvételre. Szerinte a jelenlegi helyzetben az a legnagyobb gond, hogy az elmúlt időszakban megindult a munkatársi gárda feloszlása, mivel a mai napig nem történt semmilyen hivatalos eligazítás az új igazgató részéről.

A Trafó igazgatói posztjáért ősszel írt ki pályázatot a főváros. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére ketten adták be pályázatukat a december 1-jei határidőig: az intézmény indulásától 13 éven át igazgatói tisztet betöltött Szabó György és Bozsik Yvette táncművész.