Hogy kerül oda egy levágott fül? Videoklip-szemle

Gorillaz
Vágólapra másolva!
Eddigi legélethűbb klipjét csinálta meg a Gorillaz, sosem fog felnőni az Arctic Monkeys, ránk bízza a választást a Chairlift, de ez még korántsem minden: van itt sporteseményen idétlenkedő hipszter csajtól kezdve zavarba ejtően felnőttesen viselkedő kislányig tucatnyi néznivaló.
Vágólapra másolva!

Gorillaz feat. James Murphy & Andre 3000: Do Ya Thing

A Converse időről időre összegyűjt három különböző előadót, hogy működjenek együtt egy dalban, és ezúttal a Gorillaz mellett James Murphy (LCD Soundsystem) és Andre 3000 (Outkast) tette össze, amije van. A dalhoz a Gorillaz vizuális megjelenéséért felelős Jamie Hewlett készített egy elég bizarr klipet, melyben a Gorillaz képregényfigurák számítógépes grafikai verziói engednek betekintést, hogy zajlik az élet a házukban.

Hát mi tagadás, elég gusztustalanul (mégis mit keresnek ott a levágott fülek?), de azért az ülőlift elég jó buli lehet!

Arctic Monkeys: R U Mine

Az Arctic Monkeys egy teljesen új számmal lepte meg a világot, melyhez a Suck It And See videóját is rendező Focus Creeps duó rendezett egy low budget klipet.

Ebben a Sex Pistols-gitáros és rádiós dj, Steve Jones konferálja fel a dalt, melynek hallatán Alex Turnerék hatalmasat őrültködnek egy furgonban - úgy látszik, ezeknek a srácok SOHA nem fog belőni a fejük lágya :))))))))))))))))))))))

Chairlift: Met Before

Az idei év eddigi legötletesebb klipjét a Chairlift tette le az asztalra, hiszen a Met Before klipjét a kedves olvasó irányíthatja, bizonyos pontoknál legalábbis ő döntheti el, merre halad tovább a cselekmény.

(Ezt a videót ide kattintva lehet megnézni.)

A brooklyni elektropop-duó tehát egy jó lemez után egy figyelemre méltó klippel is jelentkezik idén, bár itt az elismerés magának az ötletnek szól elsősorban: maga a cselekmény már nem mindig követhető, de az is lehet, hogy csak én választottam mindig rossz irányt. A rendező egyébként Jordan Fish, de egy szintén brooklyni kreatív cég, a M ss ng P eaces is besegített.

The Shins: Simple Song

Bár a Shinsnek időközben megjelent még egy, kevésbé érdekes klipje is, az együttes visszatérő videóját sem hagyhatjuk ki, bár az, hogy a tavalyi év legjobb klipjei közül kettőt is jegyző Daniels duó rendezte a Simple Song klipjét, többel kecsegtetett.

Itt a frontember James Mercer időskori önmagaként közli halála után a gyerekeivel, hogy nem hagyja egyikükre sem a házat, és indulhat a három szörnyű utód között a hajsza, ahol múlt és jelen egybefolyik, de túl sokra nem fogunk emlékezni belőle.

Bon Iver: Towers

A rendkívül sikeres tavalyi Bon Iver-lemez egyik jobb dalához készült videóban egy idős férfit látunk, aki szép természeti képek közepette megy ki a tengerhez, hogy még egyszer utoljára lásson néhány furcsa fatornyot.

Biztos van egy ennél összetettebb magyarázat is, de a Nabil által rendezett klipekben általában hiába keresünk egyértelmű cselekményt.

Gotye: Easy Way Out

Erről az időnként egész jó számokat csináló ausztrál énekesről még nem is nagyon írtunk, pedig a tavalyi lemezével idén év elején nagyon befutott világszerte.

Az Easy Way Out klipje ráadásul tök jó: Gotye egy helyiségben demonstrálja a stop-motion technika segítségével az unalmas, rutinszerű hétköznapjait, és a vége még annál is kietlenebb képet mutat majd. A rendező Darcy Prendergast.

Santigold: Disparate Youth

A közönségét évek óta várató, cserébe sok mindenkivel együttműködő énekesnő végre új klippel kerül a rovatba, és ugyan a Disparate Youth nincs az első lemezhez készült nagyszerű videói szintjén, azért nem rossz.

A Sam Fleischner és maga Santigold által rendezett klipben az énekesnőt láthatjuk valahol a Karib-térségben, ahol a motorcsónak majdnem ugyanolyan jó szórakozás, mint a vudu-szertartással szórakozó gyerekek az erdőben.

Grimes: Oblivion

Az idei év egyik nagyon várt bemutatkozását készítő Claire Boucher, művésznevén Grimes igencsak megosztó jelenség, és ezt az Oblivion Emily Kai Bock által rendezett klipjében is demonstrálja: egész biztos, hogy lesznek egy páran, akiket inkább idegesíteni fog a rajzfilmhangja és az idétlen megjelenése.

Pedig Grimes inkább csak kedvesen hibbant lánynak tűnik, és a zenéje sem rossz, a klipben pedig különböző nyilvános helyeken ugrabugrál, nem egyszer homoerotikus jelleget sem nélkülöző fiúk társaságban. Az is igaz, hogy könnyű ilyen komolytalan motocross vagy amerikaifutball-meccseken vicceskedni - de egy Diósgyőr-Debrecen meccsen is nyilván ugyanígy örülnének egy lilahajú montreali hipszter lánynak?

Graham Coxon: What'll It Take

A Blur-gitáros Graham Coxon szólóban is nyomul, és most egy remek ötlet alapján rendezett neki új klipet Ninian Doff: a rajongók által beküldött videókból vágtak be jeleneteket, és ezzel igen, maguk a fanok a klip főszereplői!

Amúgy nem csinálnak semmi különöset, de biztos jó dolog lehet látni magad a kedvenc zenészed klipjében, amint mész az utcán, na!

Michael Kiwanuka: I'm Getting Ready

A fekete folkénekes Kiwanukától sokan várnak nagyon sokat 2012-ben, és ebben egy rövid, elgondolkodtató klip nyújt neki segítséget.

A Calvin Harris-klipekkel híressé váló Paul Haycock által rendezett klipben egy finom minidráma zajlik, tényleg minden szájbarágás nélkül, és a legjobb, hogy mindenki azt gondolhat róla, amit csak akar.

Yuksek: Off The Wall

A diszkós beütésű elektropopban utazó francia Yukseknek köszönhetően egy újabb tehetséges francia kliprendező tűnik fel Romain Segaud személyében.

Az Off The Wall klipje találékony animációra épül: nyilván láttunk már tüköreffektet, de üdítő és nagyon jól passzol a zenéhez is.

SebastiAn: Love In Motion

A szintén francia, de az Ed Banger-vonalról érkező SebastiAnnak a filmes Gaspar Noé rendezett most egy igen komoly indulatokat kiváltó klipet.

Mi nem is mondunk semmit, csak egy kommentelőt idézünk a YouTube-ról: "Miközben nézem, folyamatosan attól tartok, hogy rám törnek emiatt a rendőrök." Pedig egyébként semmi törvénybe ütköző nincs benne, mégis minimum ellentmondásos videó ez.

Supernem: Irány a moziba be

2011-ben úgy ítéltük meg, hogy az év legjobb magyar klipjét Miki357 rendezte a Supernemnek, most pedig ismét ő csinált klipet a zenekarnak.

Az Irány a moziba be végén nincs most olyan slusszpoén, de a klip első fele azért így is elég sajátos hangulatúra sikeredett. A helyszín pedig a pécsi Uránia mozi, amely rövidesen koncerthelyszínként indul újra.