Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felmond 36 énekesének az Operaház

Vágólapra másolva!
Mind a 36 operaénekest elbocsátják a Magyar Állami Operaházból - tudta meg a Blikk. A lap szerint a bérük az intézmény költségvetésének 4,3 százalékát teszi ki. A tervek szerint nem lesznek álladó tagok az Operaházban, szerepekre hívják majd a művészeket.
Vágólapra másolva!

A Blikk úgy tudja, hogy felmond mind a 36 énekesének az Operaház. A lap egy pontosan meg nem nevezett "szakszervezeti funkcionáriusra" hivatkozva azt írja: az énekes bére bruttóban az opera 3,9 milliárdos költségvetésének 4,3 százalékát teszi ki. A Blikk úgy tudja, hogy az operaénekeseknek nettó 280 ezer forint a havi átlagkeresetük, ehhez jön még körülbelül 30 ezer forint fellépésenként.

Ókovács Szilveszter kormánybiztos szerint a közalkalmazott énekesek foglalkoztatása és felléptetése az Operaház éves költségvetésének évente körülbelül kétszázmillió forintos tétele. Azt is mondta, hogy most nem a bérrendezés, hanem az Operaház létszámának csökkentése a feladatuk. Ígérete szerint heteken belül nyilvános lesz a következő két évad terve, és a mostani közalkalmazottak szinte kivétel nélkül kapnak felkérést. Megélhetésük annyira sincs veszélyben, mint egy tanáré vagy orvosé - fogalmazott.

Egy február eleji társulati ülésen azt közölték az Operaházban, hogy április elsejével indul majd a csoportos létszámcsökkentés. Ókovács akkor azt mondta, az intézmény büdzséjét a múlt év végén 815 millió forinttal csökkentette a fenntartó, január óta nem a jelenlegi létszámra - 885 közalkalmazottra - elegendő bérkeretet folyósítanak számukra, hanem a létszámcsökkentéssel előírt 668 főre kapnak pénzt. Április elsejével elvileg 217 közalkalmazott tagtól kellene a háznak megválnia - hangzott el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről