Sportosban erős Orbán ruhatára, de lazaságban gyenge

Orbán Viktor, stílus, öltözködés, civilben
Vágólapra másolva!
Bőrkabátban bukkant fel a múlt héten egy hajléktalanszállón Orbán Viktor, ami ritkán látott húzás tőle. Bár általában öltönyt hord, van egy kedvenc hátizsákja és szereti a csíkos inget. A pulóvert viszont nem. Az [origo] két stylist segítségével elemezte a miniszterelnök parlamenti megjelenését. Szerintük elegáns ruhákban erős Orbán, jól érzi a sportos vonalat is, de a középutat nehezen találja el.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap kalap-bőrdzseki-kockás ing összeállításban váratlanul meglátogatott egy hajléktalanszállót. Nemcsak a kísérők nélküli látogatás, a miniszterelnök szerelése is szokatlan volt. Orbán általában a szokásos öltöny-nyakkendő párost használja, és bár korábban néha hordott világos színű öltönyt, a 2010-es választások óta legtöbbször sötéteket választ.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor a hajléktalanszállón (Klikkeljen a fotóra a galériáért!)

Így is előfordul néha, hogy váratlan összeállításban jelenik meg. Tavaly nyáron például, amikor értékelte kormánya munkáját, edzőcipőben, ingben és rövidgatyában tűnt fel, máskor elhagyja a nyakkendőt, de az internet tele van focimezes képeivel is, mivel igazolt futballista.

Nincs középút

"Orbán Viktor megjelenésében az a legszembetűnőbb, hogy bár igyekszik az adott helyszínnek és szituációnak megfelelően öltözködni, az esetek nagy többségében az elképzelései nem feltétlenül felelnek meg az átlagos elvárásoknak" - mondta az [origo]-nak Kolontai Dóra stylist, akit arra kértünk, nézze meg Orbán néhány fotóját, és mondja el, mit gondol a kormányfő öltözködéséről. Példaként azt a képet említette, ahol a miniszterelnök lazán, farmerben és ingben, hanyagul a vállára csapott hátizsákkal sétál be egy előkelő szállodába.

A képeken látható "gardrób tulajdonosa" egy Orbán ruháit jellemző, névtelenséget kérő stylist szerint "olyan ember, aki leginkább a hétköznapi viseletet kedveli, de nem érzi a középutat a sportos és az úgynevezett casual öltözetek között, pedig úgy karakteresebb laza, stílusos öltözeteket kapna". Szerinte Orbán jellemzően közepes minőségű darabokból állítja össze ruhatárát, legjellemzőbb vonása pedig, hogy "szereti a farmert inggel párosítani" olyan alkalmakkor, amikor a protokoll kicsit nagyobb teret hagy a politikusnak.

Az ifjú focirajongó

A megkérdezett stylistok néhány apróság kiküszöbölését javasolják a miniszterelnöknek. Így például azt, hogy ne hordjon hosszanti csíkos inget: "Bár tudjuk, hogy ez slankít, ne ragaszkodjon hozzá mindenáron, főleg úgy ne, hogy pizsamákra emlékeztető színkombinációval viseli" - mondta a stylist.

Nem tartják jónak Orbán hátizsákját sem, amelyet a 2006-os németországi foci-vb emblémája díszít. Kolontai Dóra szerint öltönyhöz nem passzol a hátizsák, míg kollégája azt nehezményezi, hogy a miniszterelnök az ifjú focirajongó szerepébe bújt: "A hátizsák nagyon praktikus és az aktuális divatnak megfelelő férfiviselet, de ebből a fazonból is választhat az ember a korának megfelelő szín-összeállítású és bőrtípusú változatokat" - magyarázta.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
A galériáért klikkeljen!

Pulcsi nincs

A hajléktalanok látogatására kiválasztott Orbán-outfitről a névtelenséget kérő stylist azt mondta: "Mindannyiunk emlékeiben él még a kilencvenes évek eleje, a törökországi kamionokról megkaparintott bőrdzsekik fénykora." Egy ruhadarab hiányára mindketten felfigyeltek, amelyre nincs példa galériánkban: ez a pulóver. "Feltűnt, hogy teljesen hiányzik Orbán ruhatárából a pulóver, és állandóan kigombolt nyakú ingekkel operál. Ettől művi lesz a lazasága" - mondta Kolontai Dóra.

A lazaságot bőven elég lenne megcélozni egy pulóverrel, kerülnie kellene a kigombolt ingnyak, kitűrt ing kombinációt - mondta. "Egy miniszterelnöknek nem kell mindenkinek megfelelnie, ha hétköznapi embereket keres fel, nem kell okvetlenül felvennie egy kalapot és felhajtani az ingujját" - magyarázta. Kollégája szerint lazább napokra akár egy jó minőségű farmerdzseki is belefér.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Klikkeljen!

Az erények: a sportesemények és az ünnepélyek embere

A bírálatok mellett ugyanakkor több mindennel elégedettek, például a legmagasabb protokolleseményeken látható Orbán-képpel. Egyikük kiemelte a miniszterelnök ing-sötétkék zakó kombinációját, és külön pozitívumként említette, hogy a nadrág övvel van ellátva. Mindketten kiemelik Orbán öltöny-nyakkendős megjelenését, a fehér ing, fekete nadrág összeállításban kifejezetten jól fest szerintük a miniszterelnök. Kolontai szerint különösen a sport- és ünnepi események előtt nyúl a gardrób felé biztos kézzel a miniszterelnök: "Ha sportról van szó, mezbe öltözik, ha beszédről, a fényesre suvickolt versmondó cipőt húzza fel. Ez az a két terület, ahol minden rendben is van."

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Klikkeljen a többi képért!

És milyen stílus lenne követendő egy államférfi számára? Kizárólag stílusról szólva Nicolas Sarkozyt állítanák példának a magyar politikusok elé a stylistok: Kolontai Dóra szerint a francia miniszterelnök külseje úgy írható le, hogy elegáns, egyszerű, de mindig mutatós. "Az pedig mindegy, hogy Guccit vagy H&M-et hord" - mondja. Kollégája a német politikusok letisztult, egyszerű öltözködési stílusát is követendőnek tartja, a visszafogott, "rendezett férfikülsőt". A német politikusok egyébként az öltönyalsót sokszor farmerrel helyettesítik, ami - ha elegáns, jó állapotban van - beilleszthető a politikusi ruhatárba.