A forralt bor a múlté

Gőzölgő Fesztivál, Akvárium Klub, Origo
Vágólapra másolva!
A jelen az extrém forró italoké: forró csokiba áztatott pillecukor, forralt sör és tápiókás buboréktea - egyebek mellett ezeket lehet megkóstolni az Erzsébet téri Gőzölgő Fesztiválon. Az [origo] a helyszínen próbálta ki a legtrükkösebb kombinációkat, olyasmit is, amelynek némileg puritánabb verzióját állítólag szovjet fogságban is ittak. Kiderül, hogy a látogatók mekkora hányadának tetszik a forralt sör.   
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az átlagosnál kétszer szélesebb szívószállal nagy erővel szükséges szívni a halványlila, keksz ízű, tejszínes meleg italt. Az alján a gumicukornál valamivel keményebb tápióka-gömböcskék vannak, és ha nem szippant elég hatékonyan az ember, eltömítik a szívószálat. A következő lépésben meg kell rágni a küllemben áfonyára, ízben nem tudom, mire emlékeztető gömböcskéket, majd lenyelni. Ez a legújabb amerikai hype, a Bubble tea, vagyis buboréktea, amely Koreából származik, de mostanában sorra nyílnak a buboréktea-bárok Amerikában és Ausztráliában.

Mindezt a csütörtökön megnyílt és vasárnapig tartó Gőzölgő fesztiválon tudtuk meg és próbáltuk ki, ahol nem ez volt az egyetlen beazonosíthatatlan meleg ital. Az Akvárium Klub feletti területen lehet kapni például szörpincset (forró bio-áfonyaszörp plusz pálinka), forrancsot (rabosello, fűszerek és narancs likőr), hot teddyt (viszkis limonádé), forró nagyit (nagyjából olyan, mint a bombardino, ami tojáslikőr brandyvel, rummal vagy viszkivel, tejszínhabbal, forrón). De vannak alkoholmentes italok is: a forró fűszeres almalé, herbateák és ezerféle kávé. Az áruk az extremitástól és az összetevőktől függhet: lehet például teázni 300-ért, de 800-ért is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A szezon magyar divatja egyértelműen a pillecukros forrócsoki, az egyik árus elmondta, honnan jött a csokiban lassan szétmálló édesség ötlete: a Viasat3-on futó és a Két pasi és egy kicsi című sorozatban isszák ezt - ebből a sorozatból tették ki botrányai miatt Charlie Sheent.

Takarókat a fesztiválra! Körülbelül tizennyolc zsák ruhát gyűjtöttek össze az első napon a fesztivál egyetlen nem gasztronómiai standjánál a Léthatáron Alapítvány munkatársai. A fesztiválra bárki elhozhatja megunt, kinőtt meleg ruháit. A nadrágok, cipők, csizmák, pulóverek, kabátok mellett nagyon várják a takarókat, pokrócokat és törölközőket is. Az adományokat az alapítvány utcai szolgálata viszi ki Észak-Pesten, közterületen élő rászorulóknak, valamint a Népszigeten lévő éjjeli menedékhelyükön alvó hajléktalan embereknek. Amennyiben fölösleg termelődik, eljuttatják a női menedékhelyekre. A gyűjtés vasárnap délután 4-ig tart.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]



Szépkorú hölgyek gyermeki kíváncsisággal

Még mindig kapható persze forralt bor is, de sokkal többen tolonganak az extrémebb italokat kínáló standoknál - ez is jelzi, hogy a látogatók nyitottak az újra, vagy legalábbis érdekli őket.

Szépkorú hölgyeket láttunk, amint gyermeki kíváncsisággal vetik rá magukat italukra és érdeklődnek afelől, mit tart a kezében a szomszédjuk. Három német hölgy a köleses forralt sört méltatta, ami meglepő módon tényleg finom. Mint a készítőjétől megtudtuk, zamatát a köles mellett annak köszönheti, hogy borókabogyóval, szegfűborssal, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezte. Amúgy északi találmány: valószínűleg német, de a készítő beszélt olyan szovjet fogságot megjárt emberrel, aki ilyet ivott a fagyos orosz télben, csak fűszerezés nélkül. A melegítéssel természetesen csökken valamelyest az alkoholtartalom, az árus becslései szerint három százalék azért így is megmarad. "Bátorság kell hozzá" - figyelmeztet az árus, és nem véletlen, hogy a kérhető mennyiség itt már egy decinél kezdődik (150 forintért). Tapasztalatai szerint nem mindenkiből vált ki olyan pozitív a reakciót: az emberek egyharmadának nem jön be a forró sör.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Vannak meleg ételek is - egyebek mellett gulyás- és korhelyleves, kürtős kalács, burgonyaszirom, gofri tejszínhabbal és eperrel, sós vajkaramella és macaron -, ám ezen a fesztiválon egyértelműen több izgalmat ígérnek az italok. Utóbbiak tanulsága az, hogy mindent lehet melegíteni, ami képes felvenni a folyékony halmazállapotot - illetve, hogy egymással látszólag csekély mértékben harmonizáló dolgokat is össze lehet keverni kiváló végeredménnyel. Amilyen például a pálinka és a puncs.


A Gőzölgő Fesztivált az [origo] szervezi. A csütörtöki Rotfront-koncert felvétele erre tekinthető meg, az Erik Sumo pénteki búcsúkoncertjét itt lehet majd élőben végignézni. Napközben a belépés ingyenes, további infót
itt talál.