Sztankay Istvánt választották a nemzet színészének

Vágólapra másolva!
Sztankay István színművészt választották kedden a december végén elhunyt Garas Dezső helyére a nemzet színészei közé. A társaságnak ő lett a 12. tagja.
Vágólapra másolva!

Sztankayt a december végén elhunyt Garas Dezső helyére választották - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel. A nemzet színésze az lehet, aki elmúlt 62 éves, legalább negyven évet színészi pályán töltött vagy húsz évadot játszott a Nemzeti Színház tagjaként. A nemzet színésze címmel havi 500 ezer forint juttatás jár.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Sztankay István 1936. február 14-én született Budapesten, görög katolikus pap fiaként. 1957-61 között a Színművészeti Főiskolán tanult. Mielőtt színész lett, volt segédkántor, dolgozott kifutófiúként a Bástya Ktsz-ben, anyagmozgatóként a Hídépítőknél és csillés is volt föld alatti építkezéseknél - olvasható honlapján lévő önéletrajzában.

Diplomájának megszerzése évében Miskolcra szerződött, ahol 1963-ig dolgozott, majd a budapesti Nemzeti Színház tagja lett 1974-ig, a Madách Színháznál pedig 1974-90 között volt érvényes szerződése. Ezután a szabadúszást választotta, majd 1991-ben a József Attila Színház társulatához csatlakozott, amelynek azóta is tagja.

1963-ban a Hattyúdal című sikeres magyar film egyik főszereplőjeként az egész ország megismerte arcát. Népszerűségét csak fokozta az 1968-71 között vetített a Bors című tévésorozat, melynek címszerepét játszotta.

A színész legendás színpadi párost alkotott a 2002-ben elhunyt Schütz Ilával. Rengeteg darabban dolgoztak együtt. A Jövőre veled ugyanitt című vígjátékkal mintegy 450-szer léptek színpadra. A művész több Shakespeare-vígjátékban játszott már.