Múzeumban végzi a Márta-féle Új Színház

Új színház, sajtótéjékoztató, Márta István igazgató
Vágólapra másolva!
Az Új Színház február elején búcsúzó igazgatója szerint márciustól a jelenlegi repertoár egyetlen előadása sem marad színpadon. Két színész és a társulat néhány tagja biztosan távozik, a többiek sorsa Márta István szerint áprilisban dől el. Annyit tudni lehet, hogy a társulat néhány tagja szerepet kap az új vezetés első darabjában, a régi műsorterv február végéig megy. Az igazgató megköszönte a sajtónak az elmúlt 13 évet, felvázolta az átadás-átvétel körülményeit illetve a színház utolsó napjainak menetét. Kiderült az is, szokott-e beszélni utódjával, Dörner Györggyel.  
Vágólapra másolva!

Január 31. éjfélig marad az Új Színház igazgatója Márta István, ezután "mint kulturális turista" lesz jelen Újvidéken, ahova a társulat aznap reggel érkezik egy előadás erejéig - mondta a búcsúzó igazgató szerdai sajtótájékoztatóján. Előtte két nappal, 29-én akár egész délutánra bárki betelepedhet a színházba: délután 3-kor a Jokum Rohde: Pinokkió hamvai című vizsgadarabot játsszák ingyen az Új Színház másod- és harmadéves stúdiós növendékei, ezt követi 5-kor egy búcsúsétával egybekötött nyílt délután. Este 10-től zártkörű rendezvény kezdődik, ahol a meghívottak egy búcsúkoccintáson vehetnek részt.

Többen bejelentették távozásukat

Márta szerint áprilisban derül csak ki, a társulat mely tagjai távoznak a színházból, egyelőre Pokorny Lia és Gáspár Sándor jelentette be távozását. "Semmiképpen nem várom el a színészektől, hogy az évad közben szolidaritásból felmondjanak" - jelentette ki Márta. Biztosan menni fog továbbá Hargitai Iván rendező, Szikora János művészeti vezető; a távozók között van továbbá a műszaki igazgató, a művészeti titkár, a dramaturg, a sajtófőnök. Később követi őket a jelenlegi gazdasági igazgató.

Február végéig még a jelenlegi vezetés által készített műsorterv szerint megy a színház, utána már Dörner György és csapata irányít. Márta tudomása szerint márciustól a jelenlegi repertoárból egy darab sem marad színpadon, így például a Varázshegy, amit pénteken mutatnak be, néhány februári előadás után lekerül a színpadról. Mint mondta, függetlenül attól tűnnek el a repertoárdarabok az Új Színház színpadáról, hogy teltházzal mentek vagy sem.

A színészek felének határozatlan, a másik felének határozott idejű, az évad végéig tartó szerződése van. Akkor is meg kell, hogy kapják a fizetésüket - magyarázta Márta -, ha a darabok, amelyekben jelenleg játszanak, többé nem kerülnek színpadra és ha az új bemutatókban nem tartanak igényt a munkájukra. Az egyik újságíró megjegyzését, miszerint ez pazarlás, az igazgató nem kommentálta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az új vezetés március végén Kodolányi János Földindulás című darabjának bemutatójával startol, amelyben a társulatnak néhány tagja kap csak szerepet.(Az új Új Színház műsortervéről itt olvashat.)

"Nincs az Új Színházban gazdasági probléma"

"Ti beszélő viszonyban vagytok a Dörnerrel?" - kérdezte a sajtótájékoztató végén egy újságíró Mártától, aki azt mondta, az átadás-átvétel körülményeiről már egyeztettek, január 3-án személyesen is találkoztak, de mint a sajtótájékoztató elején említette, "Dörner Györggyel nehéz a kommunikáció, mivel nincs emailje és mobiltelefonja". Ezért Márta jobbára Pozsgai Zsolt rendezőn keresztül érintkezik Dörnerrel, aki ősszel mondott igent az Új Színház főrendezői-fődramaturgi posztjára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Visszaszámlálás az Új Színház homlokzatán

"Az elmúlt hetekben sokszor ért minket az a vád, hogy akadályozzuk az új igazgatóságot. Ez nem igaz" - jelentette ki Márta hozzátéve, hogy a főváros belső ellenőrzését sem hátráltatták. "Néhány adminisztratív problémán kívül nincs az Új Színházban gazdasági probléma" - tette hozzá.

Márta szerint az átadás-átvétel konkrét időpontjára még nincs megállapodás, de valószínűleg február 1-jén kerül rá sor. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel decemberben létrejött megállapodás értelmében az Új Színház 13 év alatt összegyűlt valamennyi dokumentációját átvitték és letétbe helyezték az intézményben. Huszonhat dobozba dokumentumokat, maketteket, molinókat és egyéb írásos anyagot dobozoltak be.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]