Kamu H&M táblával verték át az izlandiakat

Vágólapra másolva!
Egy üres üzlet ablakába kifüggesztett banner hirdette a H&M üzletlánc megérkezését Reykjavík fő bevásárló utcáján. Pár óra múlva levették a hirdetést, mert csupán művészeti egyetemisták boldogságkereső akciója volt.
Vágólapra másolva!

Az izlandi Vísir nevű lap végigkövette az akciót, amely szerint pénteken 3 körül függesztették ki a molinót a Laugavegur bevásárló utca egyik üres üzletének ablakára. A rajta lévő szöveg azt hirdette, hogy "Itt egy H&M üzlet nyílik, elsőként Izlandon". Tíz órára levették a hirdetést - írja az izlandi lapra hivatkozva az angol nyelvű Reykjavík Grapevine.

Később kiderült, hogy egyetemisták álltak az akció mögött, ahogy azt Hjálmar Ragnarsson az Izlandi Művészeti Akadémia rektora újságíróknak elmondta. Néhány hallgató egy olyan projekten dolgozott, amely azt vizsgálta, mi teszi az embereket boldoggá. Az egyik ötletgazda egy bizonyos Jakob Frímann Magnússon volt, aki elmondta, máshová olyan bannereket raktak ki, amelyek a McDonald's megérkezését harangozták be.

Miután a Vísir nyilvánosságra hozta a hírt, a szerkesztőségbe érkezett néhány dühös telefonhívás. A művészeti akciónak legkevésbé egy Hagar nevű cég örült, amely jegyzett az izlandi tőzsdén és a H&M versenytársa.