Ősszel jön a sztárgraffitis Banksy Budapestre

Vágólapra másolva!
November végén nyílik meg Banksy, a világ legnagyobb graffiti-művészének kiállítása Budapesten, a Műcsarnok alatt. A körülötte lévő nagy felhajtás ellenére a művész betegesen rejtőzködik, így még ha jelen is lesz a megnyitón, a szervezők sem fognak tudni róla.
Vágólapra másolva!

A világ legismertebb street-art művésze, Banksy is helyet kapott a Műcsarnok 2012-es programjában. A tárlat november 22-én nyílik meg a múzeum aljában, az úgynevezett Mélycsarnokban, tudta meg az [origo] a múzeumtól. Banksy jelenlétére nem számítanak a kiállítás szervezői, mivel még ha részt is vesz protokolláris eseményeken, mindig megőrzi inkognitóját. Onnan lehet aztán rájönni, hogy valahol ott volt, hogy egy-két napon belül (új) graffitijei jelennek meg az adott városban.

Forrás: AFP

Banksy műfajának legnagyobb sztárja, nagynevű lapok cikkeztek róla és illékony művészetéről, munkái a világ számos nagyvárosának utcáit és híres gyűjtők gyűjteményeit díszítik. Képeit milliók látták, a készítő viszont kerüli a nyilvánosságot - részben, mert tevékenysége büntethető, részben a körülötte lévő hype-ot igyekszik fenntartani - mindössze annyit lehet tudni róla, hogy körülbelül 37 éves és Londonban él. Angliában nem egy Baknsy által befestett utcafalat nyilvánítottak védetté az elmúlt években.

Forrás: AFP

Fekete-fehér képein csókolózó rendőrök, anarchista patkányok, lufikkal a kezében elrepülő kislány; csupa vicces, abszurd, ironikus vagy politikai töltetű téma. Ahogy korábban is írtuk, a graffitizés mellett sok más hasznos dologgal is elfoglalja magát: néhány éve a világ leghíresebb múzeumaiba szögezte fel titokban képeit, 2006-ban egy Guantánamo-fogolynak öltöztetetett gumibábut akasztott fel a Disneyland egyik kerítésére, egy másik alkalommal pedig Lady Diana arcképével hamisított egymillió fontot.

Forrás: AFP