Emlékművet kapott Hitler merénylője Berlinben

Vágólapra másolva!
Emlékművet állítottak Berlinben Adolf Hitler egykori merénylőjének, Georg Elser asztalosmesternek, aki 1939 novemberében tett kísérletet a diktátor megölésére. A 17 méteres emlékmű Ulrich Klages munkája, és az egykori náci bunker és külügyminisztérium helyén áll.
Vágólapra másolva!

Georg Elser asztalosmester saját készítésű pokolgépet helyezett el 1939 novemberében a müncheni Bürgerbräukeller pódiumán, ahol Hitler készült beszédet mondani. A merénylet azonban nem sikerült, mert a Führer a tervezettnél néhány perccel korábban elhagyta a termet. A detonáció több embert megölt. Elsert elfogták, és a dachaui koncentrációs táborba hurcolták, majd 1945 áprilisában megölték.

A világhírű drámaíró, Rolf Hochhuth kezdeményezésére készült emlékmű Elser arcélét formázza (ide klikkelve tudja megnézni). A 17 méter magas, lámpafüzérrel övezett acélszalag a belvárosi Wilhelmstrassén emelkedik a magasba - ott, ahol egykor a hitleri bunker, valamint a náci korszak külügyminisztériuma állt. A helyszín kiválasztásában az a szándék vezette a kezdeményezőket és a berlini szenátus (tartományi kormány) kulturális illetékeseit, hogy az Ulrich Klages alkotta emlékmű a náci tettesek működési helye fölé magasodjon.

Elserről évtizedeken át nem illett beszélni, amiben szerepet játszott a merénylet nyolc vétlen áldozata. Münchenben csak a 80-as évek közepén változott meg a vélekedés tettéről: azóta egy általános iskola homlokzatán minden este 21:20 órakor - az egykori detonáció időpontjában - neonfelirat gyullad ki, Elser tettére emlékeztetve. Az asztalos bajorországi szülővárosa, Königsbronn 2010-ben állított szobrot a néhai ellenállónak a városka pályaudvara előtt.