Az év végén távozik a Nemzeti Galéria főigazgatója

Vágólapra másolva!
Az év végéig marad tisztségében Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Csák az elmúlt hetek történéseivel indokolta döntését, amely szerint a Nemzeti Galériát beleolvasztják a Szépművészeti Múzeumba.
Vágólapra másolva!

Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója december 31-i hatállyal lemond tisztségéről - közölte az intézmény hétfői közleményében. Mint írták, 2012. március 1-jével megszűnik a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény.

"E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése pár hónap leforgása alatt" - áll a múzeum közleményében.

Mint írták, az elmúlt hetek történései alapján a Nemzeti Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett Csák Ferenc nem látja lehetségesnek a felelősségteljes szakmai irányítást. Ezért levélben értesítette Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.