Atomerőművet vásárolna egy német művész

Vágólapra másolva!
Egy leállított atomerőmű hűtőtornyát vásárolná meg Anselm Kiefer, német művész. Egyelőre nem lehet tudni, mire használná a panteonának nevezett épületet.
Vágólapra másolva!

Anselm Kiefer nevű, Franciaországban élő német művész meg szeretne vásárolni egy évekkel ezelőtt leállított, Mülheim-Kärlichben található atomerőművet - írja a Spiegel című német lap.

"Annyira fantasztikus ez az atomerőmű. Csodálatos. Ez az én panteonom. Lenyűgöznek az atomerőművek" - lelkendezett Kiefer a lapnak. A cikk szerint az RWE energiaipari vállalat főnökével, Jürgen Großmann-nal már el is látogatott Mülheimbe, és ezután meg van győződve arról, hogy "legalább a hűtőtornyot megkaphatja".

Bár szerinte az emberek látszólag nem képesek arra, hogy uralják a technikát, az atomerőművek "az energia-előállítás fantasztikus formái, mitológia dolgok".

A művész nem fejtette ki, hogy pontosan mire használná az atomerőművet, mely a Rajna mellett, Koblenztől tíz kilométerre fekszik. 1986-ban kezdett üzemelni, de mivel építési engedélye több hibát is tartalmazott, két évvel később leállították. A hűtőtornyot 2013-ban, a reaktort egy évvel később fogják lebontani. Anselm Kiefer német festő és szobrász képeiben és installációiban sokat foglalkozik a német múlttal, különösen annak mítoszaival, szimbólumaival és értelmezésével.