Az Új Színház vezetése miatt nem jön Budapestre egy német karmester

Vágólapra másolva!
Lemondta októberi operaházi fellépését Christoph von Dohnányi világhírű karmester, miután nem akar olyan városban fellépni, ahol "szélsőjobboldali antiszemitákat" neveztek ki egy színház élére. Az Operaház kártérítési per lehetőségét vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A következő tájékoztatás olvasható az Operaház nyitóoldalán: "Október 28-ra és 29-re kitűzött hangversenyünk vendégkarmestere, Christoph von Dohnányi október 19-én, elektronikus levélben arról tájékoztatta az Operaházat, hogy 'nem kíván olyan városban fellépni, amelynek főpolgármestere az egyik színház vezetését két ismert, szélsőjobboldali antiszemitára bízta."

Mint az intézmény oldalán olvasható, az Operaház a hangversenyeket megtartja, azonban módosított műsorral és szereplőgárdával. Brahms Német Requiemje helyett Verdi Requiemje szólal meg a Magyar Állami Operaház énekkara és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában. A gyászmise énekes szólistái: Kolonits Klára, Gál Erika, Fekete Attila és Fried Péter. Az est karmestere Ion Marin, aki a világ valamennyi nagy szimfonikus zenekarával dolgozott már.

Az Operaház megvizsgálja a Christoph von Dohnányival szembeni kártérítési per indításának lehetőségét. Christoph von Dohnányi magyar származású világhírű német karmester.