Szellemházzá változik szeptember közepétől a Petőfi Csarnok

Pecsa, Petőfi Csarnok, utolsó nap
Vágólapra másolva!
Szeptember közepén a Petőfi Csarnokot üzemeltető nonprofit kft. kilenc munkatársának, az év végéig a maradék öt embernek is felmond a főváros, mivel a jövő év elején végelszámolással megszünteti a társaságot. Hogy ki veszi át az épületet, egyelőre nem lehet tudni, csak azt, hogy a pályázónak tíz évre kellene biztosítania egy hasonló arculatú intézmény működését. Rendezvények már nincsenek, de az épület mosdójába rendszeresen járnak be a kutyasétáltatók, időstorna is működik, a bolhapiac október végéig marad.
Vágólapra másolva!

"Tájékoztatjuk, hogy a Petőfi Csarnok jegypénztára technikai okok miatt zárva tart" - ez a szöveg olvasható a Petőfi Csarnok oldalán felugró ablakban. Az üzenet nem technikai problémát jelez, hanem azt tudatja, hogy a 26 éves intézmény szeptember közepétől eddigi formájában nem működik tovább. "Cég még van, rendezvény már nincs" - foglalta össze az aktuális helyzetet az [origo]-nak az intézmény csütörtökön búcsúzó munkatársa.

Augusztusban döntött úgy a fővárosi közgyűlés, hogy végelszámolással megszünteti a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft.-t (az erről szóló augusztus 31-i jegyzőkönyvet innen tudja letölteni). A végelszámolás elindult, az alkalmazottak közül 9 ember munkaviszonya csütörtökkel megszűnt, az igazgatóval együtt öt ember maradt, akik közül egy ember a főváros döntése értelmében november végéig, a többi négy az év végéig marad. Fogarasi Lajos, a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint a megmaradt néhány ember az épület üzemeltetéséhez - fűtés, villamos rendszerek üzemeltetése, őriztetés - és az átadás-átvételhez szükséges. "Még nincs döntés arról, hogy pontosan mikor adjuk át az ingatlant. Mivel én magamat nem küldhetem el, engem a főváros fog elküldeni" - magyarázta az [origo]-nak.

A PeCsa jelenlegi helyzetéhez az vezetett, hogy tavaly decemberben a fővárosi közgyűlés elvi döntést hozott arról, hogy a "hatékonyabb feladatellátás érdekében" olvadjon bele a Trafó Kortárs Művészetek Házába. A Főpolgármesteri Hivatal az [origo]-nak akkor azzal indokolta a döntést, hogy a PeCsa jelenlegi működtetése mint "önként vállalt feladat" a főváros számára már nem finanszírozható. "A megszorítások során nyilvánvalóan könnyebb lemondani az önként vállalt feladatokról" - kommentálta a döntést Fogarasi. A Fővárosi Közgyűlés augusztus végén döntött arról, hogy 2012. január 1-jén végelszámolással megszünteti a céget. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést október 31-ig kell előkészíteni.

Elmaradozó bérlők, leállított saját rendezvények

Az év első félévében a sajtó az átalakítást egyértelmű bezárásként értelmezte, az igazgató szerint ez risztotta el a bérlőket, akik kezdtek elmaradozni az épületből. Ezt a tényt már nem nagyon befolyásolta az április végén elfogadott javaslat, amelyben a főváros elvi döntését módosította és nyilvános hasznosítási pályázatot írt ki az ingatlanra. A pályázat a Petőfi Csarnok Nonprofit Kft. által használt ingatlanok hasznosítására vonatkozott, melyben kitétel volt a közművelődési funkció megőrzése. A nyertes pályázónak ugyanis kötelezettséget kell vállalnia ifjúsági könnyűzenei koncertek és klubok, hazai és nemzetiségi népzenei találkozók és koncertek, valamint családi és gyermekprogramok, sport- és szabadtéri rendezvények szervezésére. A bérbeadás tervezett időtartamát július 1-től számítva tíz évben szabták meg, nyár elejéig azonban nem hirdettek eredményt a pályázatról, nem érkezett új bérlő, így maradt a régi csapat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szeptember 15. után is be lehet menni az épületbe, de rendezvények már nincsenek benne (A képre klikkelve megnézheti, hogy fest most a PeCsa belseje!)

Mivel az év elején a fővárosi önkormányzat jelentősen csökkentette a PeCsa támogatását - míg 2010-ben 106 milliót kaptak, 2011-re a tervek szerint 47 milliót biztosított az önkormányzat, amit további fenntartásra fordítható összeggel toldott meg augusztusban - "ennek következményeként leállítottuk a saját rendezvényeket, nem vállaltuk az anyagi kockázatot" - mondta Fogarasi.

Az igazgató nem tudja, ki lesz a nonprofit kft. utódja. Az [origo] az új üzemeltetőre vonatkozó kérdéssel szerdán megkereste a fővárost, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A 2010-es 25 éves évfordulóra félórás fotó-összeállítást készített a PeCsa


2011 őszén szakmai munka már nem folyik a házban, a PeCsa Caféban szeptember közepéig játszottak kisebb zenekarok, egyéb rendezvény nincs, egyedüliként a hétvégi bolhapiac működik, amely az igazgató szerint október végéig maradhat. Noha programok nincsenek, a házba be lehet menni. Ha valaki például használni akarja az épület előtti strandröplabda-pályát, a rendészeten felveheti hozzá a hálót. Kutyasétáltatók továbbra is látogatják a PeCsa mellékhelyiségeit, fotós kollégánk ottjártakor az egyik teremben pedig épp időstorna folyt. Fogarasi szerint a koncertterem és a többi helyiség is működőképes. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes decemberben az épület állapotáról az [origo]-nak azt mondta, a PeCsa középtávon alkalmas a profiljához illő tevékenységek ellátására, öt év múlva azonban felújítási beruházásra lesz szükség a védett épületként nyilvántartott házban.

Közös akarattal lehet búcsúkoncert

Kérdésünkre, hogy terveznek-e búcsúkoncertet az intézményben - ahol egyebek mellett Björk és Lou Reed is megfordult -, elmondta, arra nekik már nincs pénzük, hogy programot szervezzenek, ellenben több zenész is jelentkezett, hogy akár ingyen is fellépne egy esetleges PeCsa-búcsúztató koncerten. Az igazgató szerint a távozó kollégák fegyelmezetten viselik a helyzetet, annak ellenére, hogy többen évtizedes munkaviszony után távoznak a PeCsából. "Abban biztos vagyok, hogy mindenkinek jó munkahely volt" - jelentette ki.

26 év alatt 15 ezer rendezvény, tízmillió látogató
A Petőfi Csarnokot az1984-ben bezárt Budai Ifjúsági Park helyettesítésére nyitották meg 1985 tavaszán, az akkori viszonyok között korszerűnek számító hang- és fénytechnikával, a nagyterem levegőcseréjét biztosító óriási szivattyúkkal, szabadtéri színpaddal. Utóbbi egészen 2006 augusztusáig bírta, ekkor a Whitesnake zenekar koncertje előtt a vihar széttépte a ponyvát, amit később pótoltak. A csarnok első igazgatója Lehel László volt, aki a Budapest Sportcsarnok rendezvényosztályának vezetését hagyta ott az új szabadidős központért.

Nem csupán rock- és popkoncerteket akartak itt rendezni: "Az induláskor volt számítástechnikai és görkorcsolyaklub, olvasósarok, táncház a tájegységek gasztronómiájával, tinibutik, premier előtti filmek vetítése, akik a Ligetben kocogtak, igénybe vehették a Csarnok zuhanyozóját, s a tinédzserek saját önkormányzatot is létrehozhattak a Petőfi Csarnokban" - írja Csontos Tibor a Rimetro.hu című, az egykori Ifjúsági Magazinnal foglalkozó online magazinban.

A PeCsa 2002. július 1-jén közhasznú társaság lett, majd 2009. július 1-től Petőfi Csarnok Nonprofit Kft.-ként működött tovább - áll a PeCsa oldalán. Az 1985-ös nyitás óta közel 15 ezer rendezvénynek adott otthont, a látogatók száma meghaladta a tízmilliót. A számos magyar és külföldi előadó mellett egyéb rendezvényeknek is helyt adott a Pecsa, melyek közül évekig ment például a Csillagfény diszkó és a Hungarian Depeche Mode Fan Club.