Vízraktér néven folytatja a Tűzraktér

Vágólapra másolva!
A Fő utcai Király fürdőbe költözik a Tűzraktér, miután idén tavasszal el kellett hagynia a Hegedű utcai épületet. Szeptember 10-én Vízraktér néven nyílik meg az új helyszín.
Vágólapra másolva!

A Tűzrakteret üzemeltető alapítvány szeptembertől a budai Király fürdőben szervez zenei, filmes, irodalmi és családi programokat, színházi és mozielőadásokat. Az új művészeti helyszín a Vízraktér nevet kapja.

A programkínálat hasonló lesz a Tűzraktéréhez - mondta Gräff Alexandra, a Vízraktér sajtóreferense -, de a programszervezésbe bekapcsolódnak más alkotócsoportok, a Szabad az Á, a Picasso Point, a Magyarhangya is. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel decemberig kötöttek megállapodást, addig mindenképpen állandó programmal lesznek jelen a Fő utcában.

Az országban először közösségi filmforgalmazással kísérletező Magyarhangya csoport napközben hagyományos vetítéseket szervez, esténként - a technikai adottságok miatt - zenekar által kísért némafilmekkel vagy silent moziként, azaz fülhallgatóval követhető hangosfilmekkel fog működni. A programban helyet kapnak tánc-, színházi és cirkuszi előadások, performanszok, irodalmi estek, vitadélutánok, térspecifikus kamarakoncertek, kiállítások, gyermekprogramok, valamint hétvégenként iparművészeti vásárok fiatal képzőművészek alkotásaiból - sorolta a Vízraktér munkatársa.

A Tűzraktér régi, Hegedű utcai épületéről Gräff Alexandra elmondta, a terézvárosi önkormányzattal kialakult vitát nem sikerült rendezni, ezért a szeptember 20-án kezdődő perben a bíróságnak kell majd ítéletet hoznia.

Terézváros önkormányzata márciusban írt ki pályázatot a Hegedű utcai épület üzemeltetésére, ez azonban sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és havi hárommillió forint bérleti díjat kért az ingatlan használatáért. A Tűzraktér üzemeltetői a sikertelen kiírás után részletes működési koncepciót nyújtottak be az önkormányzathoz, amely azonban végül úgy döntött, hogy az épületet a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, a Tűzrakteret pedig május 6-ig az ingatlan átadására szólította fel.

Hat éven belül harmadszor költözik a Tűzraktér. 2005-ben egy üresen álló Tűzoltó utcai gyártelepen indult el az akkor még Tűzraktár névre hallgató civil kezdeményezésből született kulturális központ, amely a romkocsmák, a közösségi alkotóházak és a művészeti központok előnyeit ötvözte 10 ezer négyzetméteren. 2006 végén a tulajdonos eladta az épületet egy befektetőnek.

A szervezők először a IX. kerületi Kinizsi utcában, majd 2008-ban a használaton kívüli Hegedű utcai iskolaépületben találtak helyet maguknak. Innen kellett 2011 tavaszán az önkormányzat döntése értelmében távozniuk.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szóvivőjétől megtudtuk, a kulturális programok nem akadályozzák a fürdő üzemszerű működését. A Király fürdő tehát nem zár be, a Tűzraktér programjai a kerthelyiségben, illetve a nem fürdőcélú terekben valósulnak majd meg. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2011 májusától változtatta meg a fürdő nyitvatartási rendjét. A külön férfi és női napok megszűntek, a fürdő azóta minden nap koedukált. A cég a változástól több vendéget és több bevételt remélt.