Új igazgatókat neveztek ki három külföldi magyar intézet élére

Vágólapra másolva!
Új igazgatókat neveztek ki a New York-i, a moszkvai és a római magyar kulturális intézet élére. Fülemile Ágnes néprajzkutató, Molnár Antal történész és Baranyi András jogász, tolmács kinevezése szeptember elején kezdődik és négy évre szól.
Vágólapra másolva!

A New York-i Magyar Kulturális Központot Fülemile Ágnes néprajzkutató irányítja a jövőben, a Római Magyar Akadémia igazgatója Molnár Antal történész lett, míg a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ élére Baranyi András jogász, tolmács került. Az új igazgatói kinevezések 2011 szeptemberétől négy évre szólnak - közölte a Balassi Intézet kedden. (A New York-i Magyar Kulturális Központot Szép Fruzsina vezette volna, ő augusztus közepén lépett vissza. A többi frissen kinevezett vezető terveiről itt olvashat.)

Az igazgatók munkájuk során, mely magában foglal nemzetpolitikai, oktatási, tudományos, kulturális, külpolitikai és kommunikációs feladatokat, közreműködnek abban, hogy Magyarország egységes üzenettel és arculattal jelenhessen meg a nemzetközi nyilvánosság előtt. A közlés szerint az intézetvezetők feladata - a Balassi Intézet alapvető célkitűzésével összhangban - "értékorientált országkép közvetítése, közös értékeink nemzetközi megismertetése, a magyarság jó hírének eljuttatása a nemzetek közösségébe, valamint a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak ápolása, fejlesztése".

Az intézet közölte az új igazgatók rövid életrajzait, az [origo] kiemelte a leglényegesebb pontokat.

Fülemile Ágnes néprajzkutató, az MTA Néprajzi Kutató Intézetének főmunkatársa. Többszöri Fulbright-ösztöndíjas, kutatott és előadásokat tartott Amerika-szerte, 2006-tól 2009-ig három évig oktatott az Indiana University Bloomington Hungarian Studies Programján.

Molnár Antal történész, egyetemi docens, az MTA Történettudományi Intézetének megbízott igazgatóhelyettese. Az ELTE latin-történelem szaka mellett tanult az Université de Paris-n, ahol 2002-ben szerzett PhD fokozatot történettudományból. 1995-től tanít a felsőoktatásban, 2005-től dolgozik az MTA Történettudományi Intézetében, 2011-től az intézet megbízott igazgatóhelyettese. Ösztöndíjasként számos országban folytatott kutatásokat.

Baranyi András jogász, tolmács. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát 2001-ben. 1995-től nyolc éven át hírszerkesztőként és bemondóként dolgozott a Magyar Rádió Külföldi Adások Főszerkesztőségénél. 2008 őszétől a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédságai és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Szakmai Titkárságának igazgatója. Munkája mellett a Külügyminisztérium Protokoll Főosztálya és a Miniszterelnökség felkérésére magyar-orosz és magyar-ukrán tolmácsolási feladatokat lát el állam- és kormányfői szintű tárgyalásokon.