Kirúgásoktól tartanak az Operaház művészei

Vágólapra másolva!
Törvényes és kiszámítható helyzet megteremtését kéri az Operaház több művésze, ezért nyílt levélben fordultak a kormányhoz. Mint írták, úgy értesültek, hogy 20 magánénekes, 40 balett-művész, 17 zenekari-művész, 30 karénekes elbocsátását készíti elő a megbízott főigazgató, akinek döntései "alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését".
Vágólapra másolva!

Elégedetlenek a június eleje óta hivatalában lévő megbízott főigazgató munkájával az Magyr Állami Operaház dolgozói - olvasható abban a nyílt levélben, amit Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz címeztek a levél írói. Az aláírók között több Kossuth -és Liszt-díjas művész illetve az Operaház örökös tagjának neve olvasható.

"A Magyar Állami Operaház művészeti dolgozóinak nevében azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy az Operaház jelenlegi vezetői tisztségét betöltő megbízott főigazgató, illetve megbízott főzeneigazgató tevékenységi jogkörét döntéshozatali, illetve aláírási jogát kizárólag az Operaház napi működtetésére szíveskedjenek korlátozni" - kezdődik a levél.

Ahogy korábban írtuk, június 1-jei hatállyal az Operaházat addig miniszteri biztosként irányító Horváth Ádámot nevezte ki az intézmény új főigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Horváth két nappal később lemondott posztjáról. Az új főigazgató kinevezéséig Mozsár István ügyvezető igazgatót bízták meg a dalszínház vezetésével. Az intézmény megbízott főzeneigazgatója Győriványi Ráth György.

"Veszélyeztetik az induló évadot"

Mint a nyílt levél szerzői írják, az "Operaháznak 2011. június 4. óta, közel két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, amelyre a Ház történetében még nem volt példa." A levél megfogalmazói szerint a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés "olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert".

Mint írják, úgy értesültek, hogy gazdasági okokra hivatkozva 20 magánénekes, 40 balett-művész, 17 zenekari-művész, 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő. Ők valamennyien az Operaház aktív művészei.

A levél szerint kérésük egy törvényes és kiszámítható helyzet halaszthatatlan megteremtésére irányul. "Ezért tisztelettel kérjük Önöket, hogy döntésükkel segítsék az Operaház ügyét, a jelenlegi vezetőség ámokfutását fékezzék meg, hogy az állandó feszültség és félelem légkörét végre váltsa fel a nyugodt, kiszámítható, a normális emberi kommunikáció szintjén zajló művészi munka."

Arról is írnak, hogy mivel jelenleg az Operaházban nyári szünet van, a művészek legnagyobb része csak telefonon, vagy interneten keresztül volt elérhető, ezért sokan csak szóban tudták kifejezni egyetértésüket a levelünkben foglaltakkal. A levél aláírói ugyanakkor vállalják, hogy az Operaház művészei többségének álláspontját képviselik.

Az [origo] felhívta a megbízott igazgató irodáját és az Operaház sajtóosztályát, hogy megkérdezzük Mozsár István megbízott ügyvezető igazgató véleményét az írottakról, de nem vették fel a telefont. Az egyesülettől függetlenül az MTI hétfőn megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy megtudja a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatójának és megbízott főzeneigazgatójának mire terjed ki pontosan a hatásköre, beleférhet-e a tevékenységükbe, hogy nagyarányú létszámleépítésbe kezdjenek. A minisztérium későbbre ígért választ.