Ötvenkilenc embert bocsátanak el a József Attila Színházból

Vágólapra másolva!
A József Attila Színház ötvenkilenc munkatárs alkalmazotti jogviszonyát szünteti meg csoportos létszámleépítéssel az új évadban. Azokat, akik műsoron maradó előadásokban játszanak, a színház vállalkozói szerződéssel alkalmazná tovább. Nemcsák Károly két saját bemutatót tervez, a repertoár többit részét meghívott vidéki előadások adnák. 
Vágólapra másolva!

Nemcsák Károly, a József Attila Színház új igazgatója az MTI-nek elmondta: az előző igazgató 89 szerződést kötött a jövő évadra, ebből a mostani csoportos létszámleépítés 59 dolgozót érint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy közülük senki nem dolgozik tovább a színházban. Nemcsák Károly többekkel vállalkozói szerződést kötne bizonyos előadásokra. "Azok, akik eddig játszottak az előadásokban, ha sikerül velük anyagilag is megegyezni, játszani fognak tovább" - válaszolta az igazgató arra a a kérdésre, hogy ki marad a színészek közül a József Attila Színházban.

Nemcsák Károly elmondta, jelenleg a színház szervezési osztályának munkatársaival egyeztet arról, hogy a repertoár mely darabjait játsszák tovább. Ezután pedig az előadások közreműködőivel tárgyal a további közös munkáról, az őszi, a tavaszi bemutatóról. Abban az esetben tartják repertoáron az adott előadást, ha mindenkivel meg tud egyezni, hiszen beugrásra nincs pénze a színháznak.

Így az, hogy valójában hányan búcsúznak el a József Attila Színháztól, melyik darab marad műsoron, csak szeptember elején derül ki. Kitért arra, hogy a háttérszemélyzet alkalmazotti jogviszonyban marad. "Mindenképpen szeretnék egyfajta állandóságot a színházban" - fogalmazott. A dolgozók tájékoztatására, a jelenlegi helyzet elemzésére augusztus 20. után társulati ülést hív össze az új igazgató

Az új évad októberben fog indulni; az új igazgató őszre és tavaszra tervez egy-egy saját bemutatót. Nemcsák Károly leszögezte, a befogadó színházi működés is kötelezővé teszi a saját bemutatókat. A két új bemutató szerepeit elsősorban a tavalyi évben a József Attila Színházban játszó színészkollégáira osztaná.

A színház előadásaira eddig vásárolt bérleteket visszaváltják, és új bérleteket bocsátanak ki. Az új évadot a Soproni Petőfi Színház segítségével indítják el. Nemcsák szerint a közös előadások műsorra tűzése gazdaságilag elfogadható megoldást jelent mindkét színháznak. A soproni színházon kívül a Turay Ida Színház produkcióját is láthatják majd a nézők a József Attila Színházban, csakúgy, mint az egri, a miskolci, a pécsi és a békéscsabai színházét. "Így sok színész, aki körön kívülre került a budapesti színházi életben, most lehetőséget kap arra, hogy újra fővárosi színpadon lépjen fel rendszeresen" - mutatott rá.

Nemcsák Károly szerint a színház "korábban olyan teljesíthetetlen vállalásokat tett, amelyekre nincs anyagi fedezet". Kiemelte, a Fővárosi Önkormányzat garanciát vállalt a színház adósságainak rendezésére és a végkielégítések kifizetésére, erről a hónap végén dönt a közgyűlés. A fennálló jogi követeléseknek eleget tesznek - mondta Nemcsák Károly.

Az új igazgató elmondta, azért adta be pályázatát, mert azt szeretné, ha ez az épület öt év múlva is színházként üzemelne. A pályáztatás folyamatában kétszer hallgatták meg a jelentkezőket, először a szakmai bizottság, amely a négyből két pályázatot tartott megfelelőnek a további tárgyalásra, ezután pedig egy gazdasági szakemberekből álló csapattal találkozott a két jelölt. Tarlós István a két bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését - magyarázta Nemcsák Károly.