Fizetniük kell a fővárosi színházaknak az épületért

Vágólapra másolva!
Eddig ingyen használt ingatlanaikért a jövőben bérleti díjat fizetnek a fővárosi tulajdonú színházak - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A főváros eddig a fenntartói támogatás részeként bocsátotta a színházak rendelkezésére az ingatlanokat, azonban most nevesítik az összegeket, és beépítik a támogatásba. Legdrágábban a Vígszínház bérel.
Vágólapra másolva!

Az új konstrukció valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást, amire azért volt szükség, mert a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás. "A bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi" - olvasható az előterjesztésben.

A szerdán elfogadott javaslat kitér arra is, hogy az önkormányzat 2011. évi költségvetésében a színházak támogatási összegét már annak figyelembevételével határozták meg, hogy a fővárosi tulajdonú teátrumok eddigi ingyenes ingatlanhasználatát év közben bérleti konstrukció váltja fel.

Az ingatlanok bérleti szerződései határozatlan időtartamra jönnének létre, felmondási idő kikötésével. A színházi társaságoknak mint leendő bérlőknek három havi bérleti díj + áfa összegnek megfelelő megszerzési díjat, valamint öt havi nettó bérleti díjnak megfelelő mértékű óvadékot is meg kell fizetniük december 31-ig, de ezek is szerepelnek a költségvetésben elfogadott színházaknak nyújtott támogatási összegben.

A közgyűlés a József Attila Színház esetében a szerződés tárgyát képező ingatlanok havi bérleti díját összesen 6.028.417 forintban határozta meg. A Vígszínház esetében a havi összeg 26.923.767 forint, a Madách Színház 19.669.767 forintot fizet, a Thália Színház 11.360.900-ot, a Katona József Színház 7.312.000 forintot, a Centrál Színház 6.597.333-et, az Új Színház 4.007.250-et. Az Örkény Színház bérleti díja 3.898.333 forint, a Radnóti Miklós Színházé 2.339.083. A Trafó 186.142 forintot fizet havonta, a Budapest Bábszínház 599.890-et.

A bérleti díjak összege évente a KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex mértékének megfelelően korrigálandó.

Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes az előterjesztés tárgyalása előtt kitért arra: az előterjesztés ugyan utal arra, hogy a Budapesti Operettszínház esetében is készül egy hasonló bérleti szerződéses konstrukció, ez azonban most nem kerül a közgyűlés elé. Ennek két oka van: az egyik, hogy - a többi fővárosi fenntartású, nonprofit kft-ként működő színházzal ellentétben - költségvetési intézmény, a másik pedig az, hogy még nem dőlt el, átadja-e a főváros az államnak.

A javaslatot 18 igennel, 6 nem és 9 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.