"Vitathatatlan nemzettudat" kell a tagsághoz a Magyar Művészi Akadémiában annak ügyvezetője szerint

Vágólapra másolva!
Magyarország "legszemrevalóbb valutájának" felmutatását célozza meg a köztestületté váló Magyar Művészeti Akadémia, állítja annak ügyvezető elnöke. Fekete György belsőépítész szerint nincs helye közöttük annak, akinek nemzettudata nem jelenik meg a művészi munkájában is.
Vágólapra másolva!

Nem lehetnek egy szervezetben azok, akik másként képzelik a magyar jövőt - így érvel Fekete György amellett, hogy miért van szükség két művészeti akadémiára. A belsőépítész, a köztestületté váló Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ügyvezető elnöke, a Heti Válasznak elmondta: szervezetük tagja csak az lehet, akinek vitathatatlan nemzettudata művészi munkájában is megnyilvánul. Szerinte ezért sem vált okafogyottá az MTA társult intézményeként működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia létezése, noha a köztestületi feladatokat az MMA kapta meg.

Az MMA-nak most 165 tagja van, köztestületként pedig kétszáz főben maximálták a létszámot, de az ügyvezető elnök szerint már az utóbbi hetekben többen keresték, érdeklődve felvételi, belépési feltétekről.
Az általa vezetett szervezetről azt mondta: a céljuk a magyar művészeti értékek terjesztése, a magyar kultúra rangjának emelése. Mint fogalmazott: "ez a tartomány Magyarország legértékesebb, legállandóbb és legszemrevalóbb valutája".

Fekete György elmondta, az ügyvezetőség után szeretne majd elnöke is lenni azt MMA-nak, amely székházában, a Vigadó felújított épületében művészeti kutatókönyvtárat és a jeles művészek legalább egy-egy művét összegyűjtő, úgynevezett kincstárat is létrehoznak majd.