"Nem kaptam ukázt" - a József Attila Színház menesztett igazgatója tagadja a főváros vádjait

Vágólapra másolva!
Menesztése másnapján a József Attila Színház megbízott igazgatója tagadta Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes tegnapi vádját, amely szerint kinevezésekot a városvezetés megtiltotta Koltaynak a társulat szerződtetését. A sajtótájékoztatón Újréti László színész Tarlós Istvánnak írt nyílt levélben "menesztette" Csomós Miklóst. Koltay szerint más pályázóknak lehetett kellemetlen az ő tevékenysége, nem pedig a fővárosnak.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón - amelyen a József Attila Színház társulatának nagy része jelen volt, többek között Makk Károly, Esztergályos Cecília és Fehér Anna is - Koltay Gábor volt megbízott igazgató röviden ismertette az utóbbi pár hónap történéseit, többek között azt, hogy év elején felmerült a színház teljes megszüntetése, majd februárban Csomós Miklós előbb a színház hasznosítási célú pályázatáról nyilatkozott, de később mégis olyan pályzatot írt ki, amely szerint a színház társulatos formában működhetett volna tovább. Március 16-án Csomós bemutatta a színházi társulatnak Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatót, a találkozó során Fehér Anna színművésznő a társulat nevében megkérdezte Csomóst, hogy Koltaynak jogában lesz-e szerződéseket kötni. A megbeszélésen elhangzottak alapján - Koltay és a megjelentek szerint - Csomós erre azt válaszolta, hogy Koltay teljes jogkörrel láthatja majd el feladatát és köthet szerződéseket. Koltay szerint a munka folytatásának egyik feltétele volt a szerződések kötése, annál is inkább, mert el kellett kezdeniük az őszi program kialakítását.

Április elsején lépett hivatalába Koltay, akkor a színház 110 tagja szerződés nélkül állt a főváros egy korábbi tiltása értelmében, amely miatt Méhes László, az előző igazgató nem hosszabbíthatta azt meg a társulat tagjainak.

Forrás: Nagy Attila [origo]
"Derült égből villámcsapásként" érte Koltay Gábort a főváros szerdai döntése

A pályázat kiírása után azonban "derült égből vilámcsapásként" érte Koltayt a főváros tegnapi bejelentése, amellyel menesztették, illetve Csomós [origo]-nak adott nyilatkozata, amelyben a főpolgármester-helyettes azt állította, hogy annak idején felszólította Koltayt: ne kössön további szerződéseket.

Spórolós szerződések

A menesztett vezető a sajtótájékztatón azt mondta, az elmúlt két hónapban "spórolós" szerződések születtek, megszüntette a műszaki dolgozók éjjeli túlóradíját, illetve minden színész a hónap első három előadásátban ingyen szerepelt. Megemlítette, hogy a színház 2010-ben 354 millió forintból működött, ebből a főváros idén 223 milliót vont el. Hozzátette: márciusban Csomós még azt ígérte, hogy a főváros további támogatása a győztes pályázat művészeti koncepciójától függ majd. Ezzel szemben a kiírt pályázatban nem szerepel a műveszeti koncepció kikötése, és attól függetlenül nyolcvanöt millió forintban van meghatározva a város támogatása.

Nem a fővárosnak, hanem más pályázóknak kellemetlen

A menesztett igazgató elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a város azt várta tőle, hogy a pályázat győztesének nyári kihirdetéséig ne kezdjen el egy színház az őszi műsoron dolgozni. "Erre egy színházban sincs példa" - mondta Koltay, majd hozzátette, hogy tevékenységével szerinte nem a fővárosnak, hanem más pályázóknak okozott kellemetlenségeket.

Forrás: Nagy Attila [origo]

Koltay utalt rá, hogy több pályázónak szerinte nem állt érdekében a színház társulati formájú működtetése, a pályázatukban egy "üres" színházat képzelnek el. Koltay a csütörtöki sajtóttájékoztatón határozottan kijelentette, nem kapott ukázt arra, hogy ne szerződtesse le a társulatot. Ezeket a feltételeket nem fogadta volna el, hanem azonnal lemond. Ugyanis a színház működését csak társulatos formában tudja elképzelni, nem hisz a befogadó-jellegű színházban. Ugyanakkor állítása szerint némi reménnyel olvasta Csomós [origo]-nak adott nyilatkozatát, amelyben felvetette annak lehetőségét, hogy a mostani pályázatot semmisnek tekintik és újat írnak ki helyette.

Nemzeti színházi terv szorozva kettővel

Koltay az elmúlt két hónap munkájáról elmondta, hogy megszorításokkal bár, de egy olyan színházon kezdett el dolgozni, amilyet Tarlós István kitűzött: amely megőrzi 100 ezres nézőtáborát, de bővíti is azt, a főváros színházi élvonalába tud emelkedni, tágítaná a repertoárját történelmi darabokkal, fesztiválokat fogadna be stb. A menesztett megbízott igazgató szerint "ez a nemzeti színházi terv, szorozva kettővel".

Hozzátette, hogy bár tudja, hogy a főváros anyagi forrásai is szűkösek ezekben az időkben, mégis úgy érzi, hogy a kultúrába be kell fektetni egy olyan országban, amely "az utóbbi 20 évben mind szellemeileg, mind erkölcsileg szétesett".

Forrás: Nagy Attila [origo]

"A társulat menesztette Csomós Miklóst"

A sajóttájékoztató végén Újréti László színművész felolvasta a színház Tarlós Istvánnak címzett nyílt levelét (a teljes szöveg itt olvasható), amiben többek között kiemelte, hogy amikor Koltay Gábor április elsején elkezdte munkáját, Koltay a munka folytatásának érdekében kötötte meg a szerződéseket, még úgy is, hogy ez 10-15 százalékos bércsökkennéssel járt. A levélben elhangzik az is, hogy a színház bizalma megrendült Csomós Miklósban, ezért a társulat tagjai "menesztik a kulturális gondolkodású emberek köréből". A sajtótájékoztatón Koltay nem válaszolt újságírói kérdésekre, de saját bevallása szerint igyekezett minél részletesebben közölni a színház álláspontját.

Tarlós István főpolgármester szerdán azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort, a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből. A főváros tavasszal írt ki igazgatói pályázatot a József Attila Színház élére: március 31-én Méhes László, a színház korábbi igazgatója távozott az intézmény éléről, helyét megbízott ügyvezetőként Koltay Gábor vette át. Menesztésének indoklása szerint megrendült a városvezetés bizalma a megbízott ügyvezető igazgatóban.