Totálkáros BMW képviseli Magyarországot a Velencei Biennálén

Vágólapra másolva!
Németh Hajnal Összeomlás - Passzív interjú című installációja fogja képviselni Magyarországot az 54. Velencei Képzőművészeti Biennálén. Az installáció középpontjában egy totálkáros BMW áll, a műalkotás az autóhoz és a közlekedéshez fűződő viszonyunkon keresztül vizsgál társadalmi kérdéseket.  
Vágólapra másolva!

Németh Hajnal Összeomlás - Passzív interjú című multimédiás projektje lesz látható június 4. és november 27. között a Velencei Biennálé magyar pavilonjában. A képzőművészeti seregszemlét kétévente rendezik meg, 2011-ben már 54-dik alkalommal.

"A biennálét a hazai köztudat úgy tartja számon, mint az irodalmi életben a Nobel-díjat" - mondta Szőcs Géza kulturális államtitkár a kiállítás hétfői sajtótájékoztatóján majd hozzátette, a velencei magyar pavilon 102 éve szolgál a magyar képzőművészet nemzetközi bemutatkozási helyszínéül. Az államtitkár a művészeti mustra presztízsével magyarázta, hogy a NEFMI "ezekben a roppant nehéz időkben" is biztosítani tudta a magyar részvétel 50 millió forintos költségét.

A magyar részvételt nemzeti biztosként Gulyás Gábor, a Műcsarnok új igazgatója koordinálja, bár a biennálé magyar kiállítására még a múzeum előző vezetője, Petrányi Zsolt idején hirdettek pályázatot, majd eredményt.

A projekt kurátora, Peternák Miklós szerint a kiállítás leglátványosabb eleme egy totálkáros BMW lesz majd. A multimédiás projekttel már három magyarországi helyszínen - köztük a Műcsarnokban - is találkozhatott a közönség, az azonban először Velencében jelenik meg az összes elemmel kiegészülve, komplex egységben. Az autó mellett az installáció másik fontos eleme a film, amelyben balesetek túlélőivel készített interjúkat hallhatunk. A művész az interjúkból operalibrettót írt, a tizenkét részletet operaénekesek adják elő improvizációszerűen, más-más, az autózáshoz, az utazáshoz kötődő külső helyszínen: autógyárban, hotelben, szerelőműhelyben vagy autópályán. A film végén pedig egy gyermekkórus énekli Az angyalok éneké-t.

A kiállításhoz két katalógus - egy hagyományos és egy művészkönyv - is készül, míg a projekt honlapja már hétfőtől elérhető.

Az 54. Velencei Képzőművészeti Kiállítás főkurátora Bice Curiger svájci művészettörténész, aki a nemzetközi rendezvénynek az ILLUMInations/ILLUMInazioni címet választotta.