Sok Jézus és meztelen nő a börtönlakók képein

Vágólapra másolva!
Család, szabadság, szex és hit - leggyakrabban ezek a témák foglalkoztatják a fogvatartottakat a műveikből múlt héten nyílt budapesti kiállítás tanúsága szerint. A zsűritag maga is elképedt, milyen jó művek születtek, az egyik kategóriagyőztes viszont betegnek nevezte a képeket.
Vágólapra másolva!

A Váltó-sáv Alapítvány irodájában a magyarországi büntetőintézetekben raboskodó fogvatartottak munkáiból nyílt kiállítás múlt csütörtökön. Az alapítvány 2010-ben hirdetett pályázatot négy kategóriában (festészet, grafika, tárgy és irodalom). Húsz fegyintézetből több mint 200 mű érkezett, többségük grafikai kategóriában.

A legsúlyosabb börtönártalom, hogy a fogvatartottak tétlenségre vannak kárhoztatva - magyarázza Mészáros Mercédesz, a kiállítást szervező Váltó-sáv Alapítvány vezetője. Megmutatja a cérnaképeket: "ez a műfaj a legnépszerűbb a börtönökben". A cérnaszálakat aprólékos munkával kell rákanyarítani az előrajzolt papírra, majd ragasztóval rögzíteni. A díjnyertes munkák viszont nem a cérnaművek közül kerültek ki.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Talán a börtön egyik őrzőjét lehet látni a képen | Nézze meg galériánkat!

"Azt néztük, mennyire kreatív" - magyarázza Bánki Ákos grafikus a zsűrizés szempontjait. Ötödmagával választotta ki a beérkezett pályaművek közül a legjobbakat, volt mellette börtönpszichológus is. Elmondja, maga is meglepődött, mennyire jók lettek a beérkezett művek. A kiállítás ötlete akkor jutott eszébe, mikor érettségi bizottsági tagként a szegedi Csillag börtönben járt: a tanulókörletben találkozott a fogvatartottak rajzaival. "Érdekes, hogy nem képzett művészek hogyan fogalmazzák meg a gondolataikat."

A festmények közül egy portré nyert, amely egy idős arcot ábrázol, széttöredezett háttér előtt. A képet egy életfogytiglani börtönbüntetését töltő rab készítette, Szegeden. Címe: Aki nem nyert bocsánatot. Csak találgatni lehet, önarckép-e, netán Istent vagy az áldozatot ábrázolja a portré.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A festészeti kategória díjazottja nem jött el személyesen átvenni az oklevelet | Nézzen képeket!

A művek jeligések voltak, így nem lehet tudni, ki - esetleg milyen történet - áll a művek között. A képaláírásokban kevés a konkrétum, legtöbbször csak a fegyház neve és egy szabadon választott cím áll a táblán. A szervezők igyekezték óvni a pályázók személyazonosságát.

A börtönből szabadulók társadalmi beilleszkedése így is nagyon nehéz - magyarázza Mészáros Mercédesz, aki csodálkozott is, hogy volt olyan fogvatartott, aki a díjátadón névvel vállalta az arcát. A börtönbüntetés letöltése után a legnagyobb kihívást a munkavállalás jelenti. Még a takarítói álláshoz is tiszta erkölcsi bizonyítványt kérnek - magyarázza. A Váltó-sáv Alapítvány a szabadulók beilleszkedését segíti; céljuk, hogy küzdjenek az előítéletek ellen.

A grafikai kategória nyertese, Marton Tamás azok közé tartozik, akik vállalták a nevüket. Az [origo]-nak elmondta, ügyét nem tartja lezártnak, perújrafelvételt kért, és reménykedik a felmentő ítéletben. Szerinte a "képek betegek", pedig az ő rajzát Salvador Dalí is felskiccelhette volna. Egy tágra nyitott zöld szemgolyó alatt kapaszkodik kifelé egy kéz. "Ő mindig bennem van" - utal a nyertes mű készítője a zöld szempár tulajdonosára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A grafikai kategória első helyezettje rajza mellett | Nézzen képeket!

"Vannak a megbánó képek, amelyek bemutatják, mit történt" - mutatja be a főbb témákat Bánki Ákos grafikus. Más képeken meztelen nők pózolnak, és meglepően sok a beérkezett művek között a hagyományos tájkép zöld dombokkal, felhőkkel. "Vágyképek" - magyarázza a grafikus. Sok a vallási indíttatású rajz, látszik, hogy a hit fontos mozgatórugó a börtönben. Tipikus motívum még a gyermek, mivel a fogvatartottak szívesen örökítik meg szeretteiket. Furcsa, de a fantasy is kedvelt témának tűnik, külön sarokba gyűjtötték a szervezők a dagadó izmú hősöket.

Tárgy kategóriában egy makett nyert, amely a sopronkőhidai intézet keskeny celláját ábrázolja. "Nem mindegyik cellában van leválasztva a vécé" - magyarázza az alapítvány vezetője. "Ez ugyanaz a pokróc" - mutatja a miniatűr ágyat takaró szürke anyagot, amelyet az igaziból hasíthatott le a makett készítője.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A tárgy kategória első helyezettje a sopronkőhidai fegyház egyik celláját ábrázolja | Nézze meg galériánkat!

A kiállítás a Váltó-sáv Alapítvány székhelyén (VIII., Pál u. 2.) tekinthető meg június 30-ig, pénteken és szombaton, reggel tíztől este hatig.