Digitálisan kereshetők a második világháborúban eltűnt műkincsek

Vágólapra másolva!
Bárki szabadon kutakodhat abban a digitális adatbázisban, amelyet az Egyesült Államok Nemzeti Levéltára fejlesztett ki a második világháborúban eltűnt műkincsek megtalálására.
Vágólapra másolva!

A náci megszállás idején Európából zsákmányolt műkincseket, köztük festményeket, ékszereket és kegytárgyakat lehet a jövőben digitális adatbázis segítségével keresni. "Nem kell többé körbeutazni a világot és vagyonokat elkölteni egy-egy műkincs felkutatására" - hangsúlyozta James Hastings, az amerikai Nemzeti Levéltár munkatársa. A kezdeményezésben részt vevő hét ország tizenegy intézményének vezetői szerint az adatbázis elsősorban a kutatóknak jelent majd nagy segítséget, de bárki szabadon és könnyedén használhatja, feltéve, hogy bejelentkezik a footnote.com oldalra. Az adatbázisnak egyelőre nincs egységes keresőmotorja, az intézmények a Google-hoz hasonló megoldást keresnek.

Adolf Hitler hatalomra kerülése és a második világháború befejezése közötti években a nácik több millió műkincset zsákmányoltak Európa-szerte. A műtárgyak nagy része később visszakerült az eredeti helyére, sokat közülük azonban továbbra sem találnak.