Minden idők legdrágább fotóját árverezték el

Vágólapra másolva!
Cindy Sherman 1981-ben készült, cím nélküli művét 730 millió forintnak megfelelő összegért árverezték el a Christie's aukciósházban.  
Vágólapra másolva!

Előzetes kétmillió dollárra, azaz a 3,89 milliós végösszeg mindössze felére becsülték az árverés előtt Cindy Sherman Untitled #96 című fotójának értékét. A 730 millió forintnak megfelelő nyerő licitet végül Philippe Segalot, neves műgyűjtő-tanácsadó tette. Sherman képe 1981-ben készült - egy narancssárga pulcsit és kockás szoknyát viselő, kisfiús kinézetű kamasz lány van rajta hanyatt fekve, egy kivágott társkereső újsághirdetéssel a kezében (a kép ide kattintva tekinthető meg, a művésznő pedig a lenti képen).

Forrás: AFP

A jelenleg 57 éves Cindy Sherman New Yorkban él és alkot, filmeket is rendez, a kétezres évek második felében David Byrne-nel járt. Sherman 1977 és 1980 között készült Untitled Film Stills című fekete-fehér képsorozatával vált világhírűvé, amelyen a negyvenes és ötvenes évek amerikai noirját és olasz neorealizmusát értelmezte újra. Sherman képeinek főszereplői többnyire nők, gyakran fényképezi saját magát.