Terézváros is alkotóházat működtetne a Tűzraktér helyén

Vágólapra másolva!
A terézvárosi önkormányzat csütörtök este úgy döntött, hogy a kerület is alkotóházat működtetne a Tűzraktérnek otthont adó Hegedű utca 3. szám alatti épületben. A Tűzraktér formai okokból nem indult az ingatlan hasznosítására kiírt pályázaton, de egy működési tervet beadott. A kiürítést a döntés után nem kezdték meg.
Vágólapra másolva!

A képviselőtestület csütörtöki ülésén megállapította, a Tűzraktér alkotóháznak helyet adó Hegedű utca 3. szám alatti ingatlanra kiírt pályázat eredménytelenül zárult - áll a VI. kerületi önkormányzat közleményében. Hassay Zsófia polgármester előterjesztésére a kerület kinyilvánította azon szándékát, hogy a jövőben az épületet alkotóházként kívánja működtetni.

Erről a részletes koncepció kidolgozását követően a következő képviselőtestületi ülés dönt, Cake Baly Olivio LMP-s képviselő indítványára pedig megvizsgálják a Tűzrakteret üzemeltető Art-Sector Alapítvány ajánlatát, és annak fényében határoznak az épület további használatáról.

Simor Ágnes, a Tűzraktér művészeti vezetője az MTI-nek pénteken elmondta: az ingatlan hasznosítására kiírt pályázaton formai okokból nem tudtak indulni, beadtak ellenben egy csaknem 50 oldalas, hosszú távú működési tervet és gazdasági koncepciót, amelyben leírták az alkotóház jelenlegi működését és jövőbeli terveiket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Próba a Tűzraktérben

Az önkormányzat korábbi döntése szerint a Terézvárosi Vagyonkezelőségnek péntek reggel 10 órára kellett volna végrehajtania a kiürítést, erre azonban a csütörtöki képviselőtestületi határozat után nem került sor. "Azt várjuk, hogy jövő héten minél előbb megkezdődjenek a kerülettel a tárgyalások, mert rengeteg részletkérdést kell tisztázni, például azt, miként kell egy ilyen alkotóháznak működnie a jövőben" - fogalmazott a Tűzraktér művészeti vezetője.

Simor Ágnes hozzátette: ilyen téma az épület felújításának a kérdése is. A leadott koncepcióban az Art-Sector Alapítvány áttekintette az ingatlan építészetileg felújítandó elemeit, és ütemezési javaslatot is tett.