Pályázatot írtak ki az Operaház főigazgatói posztjára

Vágólapra másolva!
Pályázatot írtak ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára. A megbízás öt évre szól, és 2011. július 1-jén veszi kezdetét.
Vágólapra másolva!

A Magyar Állami Operaház főigazgatói álláshelyének betöltésére kiírt pályázatot publikált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága a kormany.hu kormányzati portálon hétfőn. A kiírást Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a hatályos törvényeknek megfelelően tette közzé.

A főigazgatói megbízás öt évre szól, 2011. július 1-től 2016. június 30-ig tart. A pályázat benyújtásának határideje a közzétételtől számított legkésőbb harminc nap. A beérkezett pályázatokat a benyújtási határidőt követő harminc napon belül kell elbírálni; a munkakör betöltéséről - szakmai bizottság véleményének mérlegelése alapján - a nemzeti erőforrás miniszter tizenöt napon belül dönt.

A döntésről a NEFMI írásban értesíti a pályázókat, és az eredményt közzéteszi a kormany.hu honlapon. A főigazgató havi munkabére nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét - áll a kiírásban.

Tavaly október 22-vel vonták vissza a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Vass Lajos vezetői megbízatását és Szabó Attila gazdasági igazgatói megbízatását. Az Operaház pénzügyeit átvilágító bizottság elnöke szerint sok szabálytalanságot tártak fel, és az intézményben pazarló gazdálkodás folyt. Az Operaház irányításával szeptember elején Horváth Ádám operaénekest, miniszteri biztost bízták meg. Rá a tárca a ház működésének operatív feladatait bízta.

A Magyar Állami Operaház Budapest önállóan működő és gazdálkodó, költségvetési, repertoárrendszerben játszó intézménye, amely az egyetemes opera- és balettművészeti alkotások, a zeneirodalom más színpadi műveinek bemutatását, zenekari koncertek magas színvonalú megrendezését végzi - áll az aktuális kiírásban.