Jövő évtől az írók jogdíjat kapnak kikölcsönzött könyveik után

Vágólapra másolva!
2012-től a szerzők, illetve jogutódjaik jogdíjat kapnak a könyvtárakból kölcsönzött könyveik után. Ennek költségeit a NEFMI költségvetési forrásból fedezi.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának április 7-i rendelete szerint 2012-től a szerzők vagy a szerzői jogok birtokosai jogdíjat kapnak a könyvtárakból kölcsönzött könyvek, illetve kották után. Az úgynevezett nyilvános haszonkölcsönzésért fizetendő szerzői jogdíj fogalmát az 1999-es szerzői jogi törvény (LXXVI/1999) vezette be, a NEFMI mostani rendelete a nyilvántartáshoz és kifizetéshez szükséges szabályokat tisztázza.

A szerzői jogdíjakat a jogdíjakat kezelő szervezet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által biztosított költségvetési forrásból fizeti majd ki.

A könyvtárak 2011 elejétől gyűjtik azokat az adatokat, amelyek a 2012-től kezdődő kifizetésekhez szükségesek. A 2009. évi adatok szerint a hazai könyvtárak 34 millió kölcsönzött könyvének körülbelül egyharmada (12 millió) jogdíjköteles magyar szerző műve, azaz a díjfizetési kötelezettség hatálya alá esik.