Gagarin-kiállítás nyílt az ELTÉ-n

Vágólapra másolva!
Gagarin 50 címmel kiállítás nyílt az ELTE-BTK-n, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék folyosóján. A tárlaton Jurij Gagarin nevéhez fűződő fotók és emlékek láthatók. A keddi megnyitón Valerij Kubaszov, Farkas Bertalan és Szergej Krikaljov űrhajósok is megjelentek.
Vágólapra másolva!

Gagarin 50 címmel rendeztek fotókiállítást az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A keddi ünnepélyes megnyitón Valerij Kubaszov, Farkas Bertalan és Szergej Krikaljov űrhajósok is megjelentek, és az esemény után autogramokat osztottak rajongóiknak - írta az eseményről az MTI.

A kiállítás az ELTE Múzeum körúti épület második emeletén, az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék folyosóján található. Tablókba rendezett képek és korabeli hírek mutatják be a világ első űrhajósát és az 1961. április 12-i történelmi esemény részleteit.

A Ruszisztikai Központ honlapja szerint "a szovjet-orosz űrkutatás történetét" három módszertani egységben mutatják be a kiállításon. Egyrészt a folyosón 15 tabló mutatja be az elmúlt 50 év történetének kiemelkedő tudománytörténeti mozzanatait, külön figyelmet szentelve Farkas Bertalan tevékenységének, aki tavaly ünnepelte űrrepülésének harminéves jubileumát. Másrészt három tárlóban magángyűjteményből származó tárgyak - érmek, kitüntetések, modellek, ruhadarabok - és korabeli sajtótermékek hozzák testközelbe az űrkutatást. A harmadik részen a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár hat számítógépén filmtudósítások, riportok, interjúk és ismeretterjesztő mozgóképek segítségével lehet virtuális űr- és tudománytörténeti utazást tenni. A központ honlapjáról nem derül ki, meddig látogatható a tárlat.

Forrás: MTI/Marjai János
Farkas Bertalan a kiállítás megnyitóján

A kiállítás megnyitóján Kubaszov - aki Gagarinnal együtt vett részt az űrprogramban - az űrhajózás rövid történetéről és a mai napig sikeresen használt rakétatechnológiáról is beszélt az MTI szerint. Mint mondta, az akkori technológiával még nem lehetett megoldani, hogy az űrhajós a kabinnal együtt érjen földet, így a pilótának az alsó légkörbe érkezve katapultálnia kellett. Hozzátette, hogy Gagarint 1967-ben Komarov űrhajós tartalékának választották, de a Szojuz-1 katasztrófája miatt az akkori vezetés úgy döntött, hogy a Szovjetunió hősét megkímélik az ilyen veszélyes kalandoktól, és többé nem engedték repülni. "Az űrutazásra való felkészüléskor magam is láttam Gagarin kapszuláját. A parányi gömböt nézve el is gondolkodtam, hogy jó ötlet volt-e a focizás helyett űrhajósnak menni" - tette hozzá mosolyogva Farkas Bertalan.

"Gagarin 108 perces utazásától kezdve fantasztikus fejlődésen ment keresztül a technika egészen addig, hogy Szergej Krikaljov hat küldetés során több mint 800 napot töltött az űrben" - mondta Krikaljovra mutatva az első magyar űrhajós.