Eric Prydz, az underground és a mainstream egyik koronázatlan királya

Vágólapra másolva!
Eric Prydz híres az egyedülálló képességéről, miszerint az underground közösségekben is sikeresen keveri a lemezeket. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy nem csak világszinten sikert arató slágereivel hódít, hanem mindeközben az underground klubokban is szeretettel hallgatják rajongói. Rendkívül okos és megfontolt lépés volt, hogy stílusainak tárházát külön "DJ álnevek" alá sorolta, mivel így olyan sikereket ért el rengeteg szcénában, ami előtte, sőt, azóta sem sikerült senkinek.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A jelenleg Londonban munkálkodó DJ egyszerre három különböző kiadót vezet, mindegyik különböző underground rétegekre specializálódva adja ki a számokat. Ezeknek a labeleknek az eladásai is underground jellegűek, hiszen nélkülözik a nagy sajtófelhajtást és az interneten kívüli megjelenéseket.

A Beatport egyik legnagyobb húzóneveként tartja nyílván, de emellett a különböző labelek alatt a leggyorsabban eladott számairól is híres, ráadásul kiadásait széles körökben műfajmegteremtőnek tekintik. A Mouseville kiadójában Prydz a "Cirez D" álnevet használja, és főleg hard- és pörgősebb techno számokat játszik. A "Knockout", a legtöbbet eladott EP a label alatt szimbolizálja az egész Mouseville jellegét egy szolíd bólintással a Svéd underground felé. Pryda kiadóként ugyanezen a néven főleg a house vonalat követi, világszinten hatalmas sikereket ért el, és számait a Föld minden pontján játszák. Az olyan zenék, mint az "Aftermath", "Armed", "Rymd" és "Melo" közben érezhteő a dallamosság, a harmónia és az összetéveszthetetlen Prydz bassline. Eric harmadik kiadója a Pryda Friends, ami leginkább egy outlet: ezen label alatt a barátai által készített számokat adja ki és népszerűsíti. Együttműködéseinek sikereit mi sem bizonyítja jobban, mint az "1983", amit Paul Mojoval készített, vagy akár a "123", melyben honfitársával, a svéd producer Axwellel dolgozott együtt.

Ő az egyetlen művész a világon, aki zöld lámpát kapott a Pink Floyd zenekartól egy zenéjük feldolgozására, és miután kiadta a "Proper Education" című számát - amely a legendás "Another Brick in the Wall" feldolgozása - szinte azonnal a slágerlisták élére került, sőt, még Grammy-díjra is jelölték. A 2008 nyarán elkészült "Pjanoo" a harmadik legsikeresebb zenéjévé vált. Az elsőként Pryda név alatt kiadott száma röviddel a megjelenése után a Beatport "legtöbbet-leggyorsabban eladott" számává vált. Szinte tökéletes nyári témája előbb minden klubba, később Ibiza és a világ fesztiváljaira tört be, és ezek után robbanásszerűen hódított meg minden slágerlistát, ráadásul olyan elismeréseket is hozott Eric számára, mint 4 külön alkalommal a "Record of the Week", valamint a "Hottest Record of the World" a Radio 1 DJ-i, Zane Lowe és Jo Wiley által.

Debütálása óta Eric Prydz egyértelműen végleg beírta a nevét a dance zenék "nagykönyvébe". A tengerentúliak nagy bánatára sajnos Eric köztudottan fél a repüléstől, ezért előadásai szinte csak Európára korlátozódnak. Jelenleg készülőben van az első saját albuma a Pryda Recordings gondozásában, és elmondása szerint még hosszú évekig pörgeti majd a lemezeket.

Ahogy május 14-én a Syma Csarnokban is teszi majd, az iWiW Experience Partyn!