A táncszínház anyjáról vetítenek filmeket csütörtökön az OSZMI-ban

Vágólapra másolva!
Pina Bausch tánckoreográfus két előadásából vetítenek részleteket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben csütörtökön, a tánc világnapjának előestéjén. Az elhunyt koreográfus munkásságát tovább vivő társulat vendégszereplését június közepén lehet megnézni a Nemzeti Színházban.
Vágólapra másolva!

Pina Bausch legendás tánckoreográfus két ritkán látható előadásából láthat részleteket a közönség csütörtökön, a tánc világnapja előestéjén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben (OSZMI). Az eseménnyel a tánc világnapja alkalmából a két évvel ezelőtt elhunyt Pina Bauschra emlékeznek.

Az OSZMI Táncarchívuma gyűjteményéből A kékszakállú herceg vára inspirálta Blaubart című darabból, valamint a koreográfus stílusjegyeit összegző Waltzer című mű felvételéből vetítenek hosszabb részleteket délután fél háromkor az intézet konferenciatermében.

Az eseményen Fuchs Lívia tánctörténész beszél a hamarosan megjelenő, Pina Bausch életpályáját bemutató könyvről és a Táncarchívum néhány különleges dokumentumát is megtekinthetik a résztvevők.

Pina Bausch 2009 nyarán váratlanul halt meg rákban. Bausch a táncszínházasok ősanyja, az ő hetvenes évekbeli színrelépésével született meg a műfaj. Ő volt az első, aki énekkel, pantomimmal, színjátszással keverte a táncot, munkásságáért jelenleg őt tartják a világ egyik legjelentősebb koreográfusának. Bausch halála után társulata együtt maradt, előadásaikat továbbra is játsszák Németországban és világszerte.

A német táncművész-koreográfus társulata 2000-ben Wiesenland (Zöld Föld) címmel Budapesten, a Vígszínházban mutatta be többhetes magyarországi tanulmányút és műhelymunka impresszióiból táplálkozó produkcióját. Korábban - 1995-ben - a táncszínház Nelken (Szegfűk) és Café Müller című darabját is láthatta a magyar közönség.

A Tanztheater Wuppertal-Pina Bausch június 13-án és 14-én vendégszerepel a Nemzeti Színházban. Egy Budapesten még nem látott Pina Bausch-koreográfiát, a 2008-as Sweet Mambo című darabot mutatják be a magyar soros EU-elnökség kiemelt kulturális programjaként.

Pina Bausch munkásságáról Wim Wenders rendezett 3 dimenziós filmet, az [origo] kritikáját a filmről itt lehet elolvasni.