Alaptalanok a zenés-táncos rendeletet ért kritikák az államtitkár szerint

Vágólapra másolva!
Alaptalan a szakmai szervezetek kritikája, amellyel a zenés-táncos rendezvényeket érintő kormányrendeletet illették - mondta Tállai András, a belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Szerinte a szabályozásban pontosan meg van határozva, mi a zenés-táncos vendéglátóegység.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerint alaptalan a szakmai szervezetek kritikája, amelyet a zenés-táncos rendezvényeket érintő kormányrendelettel szemben fogalmaztak meg. Ahogy az [origo] is beszámolt róla, csütörtökön a fesztivál- és rendezvényszervezők sajtótájékoztatón közölték, hogy szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartják az említett rendeletet, ezért annak módosítását kérik.

Tállai András államtitkár a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón a bírálatokra reagálva közölte: a szabályozásban egyértelműen meg van határozva, mi a zenés-táncos vendéglátóegység. "Ha beraknak egy cd-t, és ketten táncra perdülnek, az nem tartozik a rendelet hatálya alá" - mondta. A rendezvény szervezéséhez szükséges végzettségről szólva hozzátette: maguk a szervezetek kérték azt, hogy ne szervezhessen mindenki ilyen rendezvényt. A képesítésnek azonban nem diplomának kell lennie - jegyezte meg. A jogszabályból idézve elmondta, hogy az vagy kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítést ír elő.

Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium két szakmai szervezettel is közvetlenül egyeztetett a kormányrendelet megalkotása előtt, amelynek módosítását jelenleg nem tervezik.

A biztonság érdekében

A szabályozás részteleit érintően az államtitkár kifejtette: a már hatályba lépett kormányrendelet a hatálybalépést követő 91. naptól vonatkozik azokra a szórakozóhelyekre, amelyek jelenleg rendelkeznek engedéllyel, azaz június 15-étől a meglévő szórakozóhelyeknek az önkormányzat jegyzőjétől rendezvénytartási engedélyt kell majd kérniük. A kabinet rendelkezése azokra a zárt vendéglátóegységekre vonatkozik, ahol 300-nál többen szórakoznak, valamint azokra a szabadtériekre, ahol ezernél több vendég van.

Az előzetes engedély komoly szakhatósági és egyéb feltételekhez köti az engedély kiadását: ilyen például a biztonsági terv megléte, amely szabályozza, mennyi biztonsági őrnek kell lenni a helyszínen, szükséges-e tűzvédelmi szabályzat, és bizonyos végzettségi feltételeket is meghatároz - ismertette Tállai András. Az ellenőrzésről szólva közölte, a rendelkezés kétfélét ír elő: az egyik szerint évente egyszer rendezvénytől függetlenül megnézik a helyiséget, megfelel-e a szakhatósági előírásoknak, amelyek alapján az engedélyt megkapta; a másik alapján pedig évente kétszer minden helyet a rendezvény közben kell ellenőrizniük a hatóságoknak, és ha súlyos szabálytalanságokat tapasztalnak, akkor akár azonnal is felfüggeszthetik a rendezvényt.

A kormányrendeletben foglaltak szerint a felfüggesztés mellett a szankciók között van a bírság és az engedély visszavonása is akár véglegesen - tette hozzá az államtitkár hangsúlyozva, hogy ha valaki tömegrendezvényeket szervez, a résztvevők biztonságát kell előtérbe helyeznie.

Nagy Anna kormányszóvivő a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a januári West Balkán-tragédia után egyértelművé vált, hogy komoly hiányosságok vannak a zenés-táncos szórakozóhelyek működési engedélyeinek kiadásánál. A szigorítás azonban nem valaki ellen, hanem a fiatalok biztonsága érdekében történt - emelte ki. Tájékoztatott arról is, hogy az utóbbi hetekben a rendőrség 831 ellenőrzést tartott szórakozóhelyeken, a legtöbbet Veszprém és Hajdú-Bihar megyében.