Társbérletben az erdővel: Lakástrend 2011

Vágólapra másolva!
Már nemcsak szimbolikus tárgyak idézik meg a természetet, hanem szerves anyagokkal maga a természet köszön vissza a lakberendezésben - leglábbis ez a Lakástrend és design kiállítás tanulsága a Műcsarnokban. A másik az, hogy a magyar designerek egyáltalán nincsenek elmaradva a nemzetközi trendektől. Öko és reciklált vagy ezek hatását keltő - ilyen ma a modern lakás.
Vágólapra másolva!

Ökológiai gondolkodás, a fenntartható fejlődést támogató eszmék - idén ez a Lakástrend és design kiállítás átfogó és központi gondolata, nem véletlenül mottója az, hogy "otthon, harmóniában a természettel". A kiállítás szerint már nem elég a baglyos motívum, a fűhangulatú süppedős szőnyeg vagy a virágmintás műanyag lámpa; valódi élő szervezetek és jó sok szerves anyag költözik a lakásokba. Vagy ha nem, hát legalább valami, ami hihetően játszik a zöld gondolattal.

Na de mi az a zöld gondolat? Zöld az - legalábbis a kiállítás tanúsága szerint -, ami természetes anyagokat használ, zöld, ami reciklál, és még az is elég zöld, ami anyagokat társít: a használtat beilleszti az újba, a szervest a szervetlenbe. Ha ez nincs, legalább metaforikus formában idézi meg a fentieket, mint például az egyik kiállítási tárgy, a műanyag-fém kombinációjú, fa alakú, zöldre festett ruhaakasztó.

Bekopog a természet

Mindezek előfutára két-három évvel ezelőtt már látható volt a Lakástrenden: akkor növényi ornamentika zúdult a látogatóra - hála Tord Boontje holland designernek, akit aztán az egész világ leutánozott. Idénre továbbfejlődött a gondolat: már nemcsak szimbolikus formában van jelen a természet, bár elvétve még láthatók műanyag baglyok, fém vadmalacok és arannyal futtatott gombák. A néhány éve még a designvilág álmélkodását kiváltó, az emberi mozgást követő, kidudorodó pin art felületek helyett most egyszerű zöld szobanövények borítanak be pingpongasztal nagyságú falakat, amelyek a mozgást ugyan nem követik, de jó őket nézni. Öt ilyen zöld falas felületet helyeztek el a kiállítás különböző pontjain, ezzel is jelezve a fő csapásirányt.

A felhasznált anyagok - fa, élő növény, kavics, bambusz, nád, rattan - természetesek, a színek úgyszintén: dominál a barna (föld), a zöld (növény) és a kék (víz). A vasúti raklapokkal körbevett, a háttérben élő növényekből kialakított zöld fallal csábító büfé is öko, sőt, a nevek is bezöldültek, szinte mindenben ott az öko- vagy a bio- előtag. Részben reciklált a kiállítási tér végében felállított ötméteres szék is. A lécekből és talált tárgyakból összerakott trón alatt álldogálni pont olyan érzés, mintha az embert egy lugas venné körül. Az alkotó, Szőke Gábor Miklós szobrász szereti a hatalmas méretű szobrokat: korábban a Design Hét alatt az ő dinoszaurusza állt a Gödör klub előtt, amely később az Art Fairen kiállított dobermannokban öltött új testet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szőke Gábor Miklós óriástrónja (További aktuális lakástrendet bemutató kép a fotóra klikkelve!)

Jók a magyarok

A nagy designüzletek, lakberendezési boltok mellett különösen érdekes a Lakástrend által évek óta vendégül látott "madeinhungary" szekció, amely fiatal magyar designereket és iparművészeket mutat be. Ahogy telnek az évek, úgy lesz egyre érettebb ez a kiállítási rész, idén pedig egyenesen ez tűnik a legizgalmasabbnak. Nem csupán a jóindulatú relativizálás mondatja velem, hogy nagyon jók ezek a munkák. Korszerűek, szépek, ötletesek: lépést tartanak a világtrendekkel - természetesen az aktuális ökodivatot is hozzák -, bármely nemzetközi designvásáron megállnák a helyüket. Juhász Ádám lámpáit, Kele Sára trükkös fabútorait és az Év ékszere díjnyertes munkáit - például Lőrincz Réka ruhába varrt különböző márkajelzésekből készült brossát - jegyeztem fel, de a szekcióból bárki mást meg lehetne említeni.

Lakástrend és design kiállítás a Műcsarnokban március 4-6-ig. A kiállításról és a kísérő programokról további infó itt.