A főváros szerint a beruházó cég miatt késik CET megnyitása

Vágólapra másolva!
A budapesti Közraktár mellé épített CET komplexum átadásának késedelméért a beruházó Porto Investment Hungary Kft. okolható - állítja a Fővárosi Önkormányzat. A főváros szerint nem igaz, hogy hátráltatnák a létesítmény megnyitását, szerinte a Porto nem gondoskodott az ideiglenes közművek csatlakoztatásáról. A Porto Investment önmaga ellen kér felülvizsgálatot.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Önkormányzat szerint alaptalanok a budapesti CET (Central European Time) komplexum beruházójának "vádaskodásai"; valójában a cég hibái miatt késik a projekt - közölte Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes kedden. A közlemény szerint a Porto Investment Hungary Kft.-nek már tavaly augusztusban át kellett volna adnia a CET-et, de ez a beruházó késedelme miatt máig nem történt meg. A legújabb hírek szerint a beruházás ez év augusztus vége előtt nem is fog elkészülni - tették hozzá.

Az önkormányzat cáfolta a cég azon állításait, hogy hátráltatnák a létesítmény megnyitását, szerinte a Porto nem gondoskodott az ideiglenes közművek csatlakoztatásáról. A főváros közlése szerint az sem igaz, hogy a közműellátottság biztosítása a FIMŰV Zrt. és az önkormányzat feladata lenne. Mint mondták, nem igaz, hogy a bérleti szerződés véglegesítése és a bérbeadási pályázat megindítása a főváros miatt csúszik; a városvezetés által kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat a Porto sorozatosan lemondta. "Úgy tűnik, hogy a Porto Investment Hungary Kft. saját feladatainak hiányos teljesítéséről megalapozatlan vádaskodással próbálja elterelni a közvélemény figyelmét" - olvasható a közleményben. (A vitáról szóló korábbi cikkünk itt olvasható.)

A CET beruházója, a Porto Investment önmaga ellen kér felülvizsgálatot, a PPP-konstrukciós (a közszféra és a magánszféra együttműködésén alapuló) szerződések ellenőrzésére kéri a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A cég hétfői közleménye szerint a lépésnek az az oka, hogy a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat képviselői a szerződés előnytelenségére és egyéb "megalapozatlan indokokra" hivatkozva hátráltatják az épület megnyitását.

Az MTI érdeklődésére közölték: Budapest még mindig nem írta alá a közműszerződések egy részét, amelyek a beruházás folytatásához szükségesek. A két áramfelvételi pont közül az egyikre a szerződés megkötése folyamatban van, és a gázfogyasztásra vonatkozó szerződés sincs még aláírva. A Porto Investment az ügyben Hegmanné Nemes Sára államtitkárhoz fordul, akitől azt várja, hogy objektív, szakmailag megalapozott véleményt mondjon a projektről.

Márton Imre, a Porto Investment ügyvezetője február 15-én közölte, hogy augusztus 20-án szeretnék átadni a Duna-parti Közraktárak helyén épült CET épületét, ehhez viszont az kell, hogy a közműszerződéseket aláírja a főváros. Ennek hiányában ugyanis nem kaphatnak használatbavételi engedélyt.

A mintegy 27 ezer négyzetméteres komplexum kialakítását a tervek szerint 2010 augusztusában kellett volna befejezni, a 8,5 milliárd forintos beruházás PPP-konstrukcióban, a Fővárosi Önkormányzat szerepvállalásával és a Porto Investment Kft. fejlesztéseként valósul meg.

A hatalmas, bálnára hasonlító épületegyüttes szokatlan megoldásban integrálja a XIX. századi raktárépületeket egy korszerű építménybe. A két meglévő régi raktárépületen egy egyedi tervezésű üveghéj nyúlik át, és galériát alkotva egyesíti a régi és új építményeket, amelyekben sok üzlet működik majd, a kis butikoktól, bároktól, művészeti galériáktól a nagyobb egységekig, éttermekig.