Madonna és álruhás ügynökök a Stasi fotóin

Vágólapra másolva!
Kortárs kulturális alkotásként tekint egy fiatal német fényképész az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi ügynökei által készített felvételekre. 
Vágólapra másolva!

Alig néhány évvel az után, hogy 1989-ben a berlini fal ledőlt, megkezdődhetett - elsőként a keleti blokk országai közül - az egykori keletnémet titkosszolgálat, a Stasi iratainak feldolgozása. Most egy Berlinben élő fotográfus, Simon Menner egykori titkosügynökök által készített képeket válogatott össze, azonban elvonatkoztat a történelmi háttértől, és művészeti, tömegkulturális, szociológiai alkotásként vizsgálja őket. Számára ezek a vizuális dokumentumok sokkal hitelesebb képet adnak a hidegháború korszakáról, mint amiket a történelemkönyvek eljuttatnak a fiatalabb generációkhoz - az elméleti háttérről itt olvashatunk bővebben, ugyanott a képek is megtekinthetők.

A képek között találunk Madonna-plakátokkal teleragasztott szobát, "álcázott" Stasi-ügynököt vagy éppen bevetetlen ágyat, amelyet csak azért fényképeztek le, hogy a házkutatás után "rendet rakhassanak" (azaz visszarendezzék azt). Mivel a világ összes titkosszolgálata nagyjából azonos módszerekkel dolgozik, Menner szerint a felvételek segítségével képet kaphatunk például a CIA működéséről is. Menner látásmódja illeszkedik abba a '90-es évek elején kezdődött folyamatba, amelynek során a németek szembenéznek XX. századi történetük dicstelen időszakaival. Az utóbbi években számos német film, könyv, kortárs művészeti alkotás foglalkozott a nácizmus és a kommunizmus időszakával.