Magyar építészek kaptak rangos nemzetközi díjat

Vágólapra másolva!
Kis Péter és Molnár Bea badacsonyi borfeldolgozóját választották az év "ipari épületének" az ArchDaily építészeti portál által meghirdetett Building Of The Year szavazáson.  
Vágólapra másolva!

Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, a világ leglátogatottabb, építészettel foglalkozó internetes oldala, az ArchDaily 2009-ben alapította meg a Building Of The Year díjat, amely alig két év alatt az építész szakma legrangosabb közönségdíja lett, mivel az elismerést minden évben a világ minden tájáról érkező közönségszavazatok alapján ítélik oda. A szakértő vagy nem szakmabeli, de érdeklődő olvasók február 13-áig tizennégy kategória (például sportlétesítmény, vallási épület, múzeum, hotel-étterem) öt legjobb jelöltjére szavazhattak az idén.

2010-ben először került be magyar alkotás a legjobbak közé, és győzelmet aratott. Az ipari építészet kategóriában az idén a legtöbb szavazatot Kis Péter és Molnár Bea badacsonytomaji borászati feldolgozóépülete kapta, amelyet a Bazaltbor-Laposa Pincészet számára terveztek. Kis Péter korábban az [origo]-nak elmondta, hogy ennek a díjnak az a különlegessége, hogy a világ minden tájáról ítélik oda azok, akikért az építészek dolgoznak, vagyis akik majd használni fogják ezeket az épületeket.

A többi kategóriában díjazták többek között a sanghaji világkiállítás dán pavilonját, az egyik nagy mobilszolgáltató portói főhadiszállását, valamint az egyesült államokbeli Richmond olimpiai arénáját is. A díjazott alkotások az ArchDaily honlapján tekinthetők meg.