Színházba vonul Lovasi András

Vágólapra másolva!
Zenés darabot ír Háy János egyik regényéből Lovasi András. A Kiscsillag zenekar énekese az íróval közösen dolgozik a darabon, akinek a regényén már akkor jól szórakozott, amikor még nem ismerték egymást. A zenés játék a kaposvári Csiki Gergely Színház felkérésére készül.
Vágólapra másolva!

Lovasi András a 2010 augusztusában feloszlott Kispál és a Borz zenekar, jelenleg a Kiscsillag zenekar frontembere a jövő évadban a kaposvári Csiky Gergely Színháznak ír zenés darabot Háy János íróval.

A darabról készült interjú a színház oldalán olvasható. Ebben Lovasi elmondta, a közös munka előzménye, hogy Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója felkérte, hogy hozzanak össze egy zenés játékot, aminek az alapja Háy egyik regénye lesz. Az interjúban nem árulják el, melyik Háy-regényről van szó. "A regényt olvastam, még mielőtt a Jánost megismertem volna, jókat röhögtem rajta, eddig ennyi közöm volt hozzá. De ez a munka most mindenkinek, neki is, nekem is egy kihívás. Mindenekelőtt az, hogy a zenés játéknak Magyarországon vannak sikerre ítélt hagyományai, amiket vagy felül kell írni, vagy el kell felejteni. Ezek a magyar operett hagyományaiból gyökereznek - amit itthon nagyképűen musicalnek hívnak" - magyarázta.

"Ennek az általam egyáltalán nem elítélt vagy prekoncepcióval kezelt műfajnak vannak olyan hagyományai, amik a magyar szórakoztató zenében is megjelennek. Ezekre lehet építeni" - magyarázta a Kossuth-díjas művész, de mint mondta, amennyiben használni fogják a hagyományokat, "újra ki kell találniuk őket, vagy pedig gyökeresen elvetni", és egy teljesen más, "valami csupasz, radikális dolgot" csinálni.

Hogy átvesznek-e a meg nem nevezett regényből zenei utalásokat, így például lesz-e benne Jimi Hendrix, Lovasi szerint még bizonytalan. "Persze bekerülhetnek zenei idézetek, parafrázisok, azt gondolom, ez a kérdés később fog kikristályosodni. Talán végső soron a próbák közben, hiszen az itteni színészekkel, ebben a színházban dolgozunk, ez is meghatározó pontja a zene alakulásának" - magyarázta Lovasi.

Az énekes elmondása szerint nem idegen tőle az alkalmazott színházi zeneírás, utoljára a Budapest Bábszínház Csizmás kandúrjához írt dalszövegeket, a zenét a Csík zenekar prímása, Szabó Attila szerezte. Előtte a Pécsi Egyetemi Színháznak készítettek zenét A kétfejű fenevadhoz illetve a Tartuffe című darabhoz.