Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Írók Boltját is támogatja Soros György szükségalapja

Vágólapra másolva!
Szociális és kulturális területen működő civil szervezetek támogatásáról döntött a Soros György által létrehozott alapítvány. Pénzt kap a budapesti Írók Boltja könyvesbolt is, emellett várják olyan kulturális szervezetek jelentkezését, amelyek jövőre kimaradnak az állami támogatási rendszerből, és így fennmaradásuk veszélybe kerül.
Vágólapra másolva!

Újabb támogatásokról döntött a Soros György által 2009-ben, a gazdasági válságra adandó válaszként létrehozott Szükségalap magyarországi kuratóriuma. Az alap októberben egymillió dolláros támogatást nyújtott a vörösiszapömlés áldozatainak, amelyet a helyreállítási munkálatokra fordíthat a kormányzat.

A legújabb döntés nyomán elsősorban szociális területen működő civil szervezeteket segítenek. Így támogatják a kulturális közösségi térként is működő budapesti Írók Boltja könyvesboltot és a pénzügyi nehézségekkel küzdő litera.hu irodalmi portált is. A Szükségalapot több olyan elismert alternatív színházi műhely is megkereste, amelyek az új állami finanszírozási rendszerben elesnek bevételeik nagy részétől és így a megszűnés veszélye fenyegeti őket. Az alap korábban nem nyújtott támogatást hasonló célra, de az érintett színházakra vonatkozó, közeljövőben esedékes parlamenti és kormányzati döntésektől függően megvizsgálja, van-e mód ezen a területen is pályázatok befogadására.

A támogatott pályázatok közül kiemelkedik még a Szent Márton Caritas Alapítványé. A szervezetet a dél-baranyai Alsószentmárton katolikus lelkipásztora hozta létre 2000-ben, hogy szervezett formában tudjon segíteni a mikrotérség rászoruló cigány családjainak. Egyebek mellett népkonyhát, délutáni tanodát és közösségi házat üzemeltetnek, szociális ügyintézést, krízistámogatást és lelki gondozást nyújtanak a rászorulóknak. Az alapítvány több állami és uniós programot bonyolít le, amelyek elcsúszó kifizetése pénzügyi válságba sodorta a szervezetet.

Szintén támogatta a kuratórium az Európai-Magyar Jogszociológiai Oktatási és Kutatási Alapítvány pályázatát. A szervezet reprezentatív kutatást kíván indítani a következő években az igazságszolgáltatásban dolgozó fiatalok körében. Arról kívánják megkérdezni a jövő jogászait és rendőreit, hogy hogyan gondolkodnak a társadalmi válságról, a diszkriminációról, mennyire előítéletesek, és milyen eszközökkel kívánják a válságot enyhíteni.

A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSI) keretei között működő Szükségalapok 20 országban - köztük Magyarországon - egy év alatt mintegy 36 millió dollár támogatást nyújtottak a válság okozta szociális és kulturális problémák kezelésére. A magyar Szükségalap - az iszapömlés károsultjainak nyújtott rendkívüli segítségen felül - eddig 3 millió dollár, azaz mintegy 600 millió forint támogatás odaítéléséről döntött.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről