Mazsola jelenlétében ütötték lovaggá alkotóját

Vágólapra másolva!
Párizsban vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét Bródy Vera. A Franciaországban élő báb-, díszlet- és jelmeztervező készítette egyebek mellett a Futrinka utca, a Fából faragott királyfi és Mazsola bábfiguráit. Az eseményen Mazsola is jelen volt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vette át Bródy Vera báb-, díszlet- és jelmeztervező november 6-án a Párizsi Magyar Intézetben. Ő Mazsola valamint olyan figurák szülőanyja, mint a Fából faragott királyfi és a Futrinka utca báb-lakói.

A díjátadón mondott beszédében a Munkácsy- és Jászai-díjas művésznő köszönetet mondott kollégáinak is, akik jóvoltából az estén a Fából faragott királyfi, Misi mókus és Mazsola figurája is jelen volt. A díjat Prof. Dr. Trócsányi László, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet adta át - áll a Párizsi Magyar Intézet közleményében.

Bródy Vera 1968-óta él Párizsban, ahol grafikákat, bábokat, könyvillusztrációkat készít, de gimnáziumi csoportjával bábelőadásokat is létrehozott. Kapcsolata nem szakadt meg a Bábszínházzal: rendezőként 2001-ben felújította az Állami Bábszínház híres előadását - amely az Avignoni Színházi Fesztivál közönségét is elbűvölte -, a Háry Jánost. Az előadás bemutatóját az együttes Párizsban tartotta a MagyArt kulturális évadon.

Generációk nőttek fel darabjain: 1964 óta folyamatosan a Bábszínház bel- és külföldi repertoárján szerepel eredeti formájában a Fából faragott királyfi, 1961 óta játsszák a Misi mókus vándorútont, 1978 óta a Diótörőt. Az Állami Bábszínház báb-, díszlet- és jelmeztervezője a színházon kívül számos televíziós bábjáték szereplőjét is elkészítette.