Az internetes gyerekrendeléstől az Afgán megasztárig - dokumentumfilmek a hétvégére

Vágólapra másolva!
Csupa olyan dokumentumfilm látható vasárnap estig a Toldiban és a Cirko-Gejzírben, amely a világ fontos, emberi jogi kérdéseivel foglalkozik. A Verzió7 filmfesztiválon lesz szó interneten rendelhető indiai béranyákról, magyarországi vegyesházasságokról, visszaemlékeznek egy osztrák kommuna gyermektermelési projektben született gyerekei, és felmerül sok más fajsúlyos és izgalmas téma.
Vágólapra másolva!

Vasárnapig tart a Verzió7 Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál a Toldi moziban és a Cirko-Gejzírben. A programból szemezgettünk.

Pénteken munka után akár három film erejéig is érdemes megpihenni a Toldi moziban, ahol 6-kor A kommuna gyermekei című német film látható: Otto Mühl, a híres bécsi akcionista művész ellentmondásos művészi és társadalmi kísérletéről lesz szó. A hetvenes években egy burgenlandi kommunában a szexuális szabadságot és művészi önmegvalósítást hirdető, a magántulajdont tagadó Mühl és követői megpróbáltak kiiktatni mindenféle tartós emberi kapcsolatot és családi köteléket. A kommuna legambiciózusabb terve az új embertípust megcélzó úgynevezett gyerektermelési projekt volt. A film a Mühl-utópiában született gyerekek későbbi sorsát mutatja be.

Ugyancsak német film, de Oroszországban játszódik a 8-kor kezdődő Társbérleti peresztrojka, amiből kiderül majd, hogyan adható el egyetlen szoba egy társbérletben Szentpéterváron, ahol a többi négy szobában már mások laknak. Ezt követi 10-kor az Afgán megasztár, amely a 2009-es Sundance Fesztiválon megkapta a Nemzetközi filmdíjat. A film azzal foglalkozik, amikor 30 év háborúskodás és tálib uralom után az első afgán megasztár viharként söpört végig az országon. A film két férfi és két nő útját követi három hónapon át, a helyi meghallgatástól a hírnevet hozó kabuli döntőig.

A Cirko-Gejzírben szombaton 16.30-kor kezdődik a doku-Oscarra jelölt film A szeméthegyen túl címmel, amely három kamaszfiú sorsát követi négy éven át, akik Kairó külvárosi gettójában, a világ legnagyobb szeméttelepén élnek. 18.30-kor jön a kínai Vörös turizmus, amely az államilag támogatott turizmussal foglalkozik. Az országos kampány sok embert - elsősorban kormányalkalmazottakat és fiatalokat - vonz a kínai forradalom régi székhelyére.

Este 10-kor a Toldiban előbb a Wagah nevű kasmíri határfaluról szóló azonos című komédiai fordulatokat ígérő filmet lehet látni, majd jön a Google bébi, amelynek sokat ígérő szinopszisából itt egy részlet: "Három földrészen átutazva megismerkedhetünk egy feltörekvő szolgáltatóágazattal. Doron, egy izraeli vállalkozó csúcstechnikával felszerelkezve lépett ki a piacra új termékével, az Indiába kihelyezett terhességgel. Az ügyfél kiválasztja a neki tetsző genetikai anyagot, és a többi már a szolgáltató dolga. Az online vásárolt spermiumból és petesejtből létrejött embriókat lefagyasztják és folyékony nitrogénben tárolva légi úton Indiába szállítják, ahol beültetik őket helybeli asszonyok méhébe. A nők fizetséget kapnak a magzat kihordásáért és világra hozásáért, s lemondanak a születendő csecsemőkkel kapcsolatos minden jogukról."

Forrás: www.3eskuvo.hu / Campfilm Kft.
3 Esküvő

Vasárnap a Cirko-Gejzírben 16.30-kor kezdődik a Háború és szerelem Kabulban, amely egy hadirokkant tálib harcos, és szerelmének - Rómeó és Júliára emlékeztető - drámája, akit egy nála 40 évvel idősebb férfihez kényszerítettek. A Toldiban 6-kor kezdődik a 3 Esküvő, Kis Anna, Nagy Viktor Oszkár és Trencsényi Klára magyar-nemmagyar vegyes házasságokról szóló, megható és elgondolkodtató filmje.

Mindezeken kívül lesz bevándorlással, roma mélyszegénységgel, homoszexualitással és sok más fontos társadalmi kérdéssel foglalkozó film, válogatni innen lehet.