A berozsdásodás ellen: tíz nap design Budapesten

Vágólapra másolva!
Vasárnap estig zöld Design Hét felirat jelezi városszerte azokat a stúdiókat, showroomokat, kreatív alkotó közösségek irodáit és üzleteket, amelyek valamilyen módon részt vesznek a tíznapos designeseményen. A programcsomópontok a két hétvégére estek, az [origo] pénteken biciklizte körbe a javarészt V. és VII. kerületben található designlelőhelyeket. 
Vágólapra másolva!

Egy előadás

A 130 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában tartotta rengeteg képpel illusztrált előadását Paola Navone sztárdesigner-világpolgár. Az eredetileg építész, de formatervezőként, lakberendezőként és dekoratőrként is tevékenykedő nő vicces angolsággal - értsd: az általános szóhasználatban nagyvonalú, ám a szakszavakban hajszálpontos - jó másfél órán át kommentálta jobbnál jobb munkáit, és szórakoztatta a termet teljesen megtöltő érdeklődőket. Kiderült, hogyan tudott 3500 Lego-darab segítségével, kis büdzséből ötletes pandamedve-designú üzletet csinálni, hogyan alakított át lámpává egy Párizsban vásárolt abroncsruha-vázat és hogyan építi be újra és újra óriási aranyhalát különféle enteriőrökbe.

Navone külön kiemelte utazásainak munkásságára gyakorolt hatását, főleg Ázsiát, de Kelet-Európát is. A designer távozása után sem kell teljesen lemondani róla: az Arany János utcai Roomba Home Culture átfogó válogatást rendez munkáiból, egészen november 30-ig.

Két nyitott műhely

A designhét részeként tavaly indított Nyitott műhely-sorozat remek találmány: előre meghatározott napokon és órákban bárki megtekintheti, hol és milyen körülmények között születnek a nagy ötletek és az ötletekből a designtárgyak. A fő tanulság mégis az, hogy érdemes igazodni a programfüzetben megadott időponthoz. Volt ugyan, ahol ennek nem volt jelentőssége, mivel bármikor beszédült az ember, készséggel körbevezették; de volt, ahol az adott stúdió miniműsorban mutatta be tevékenységét, és ilyenkor bánhatta a késő, hogy nem érkezett időben.

A Dresscode négyszemélyes csapata a ruhakészítés folyamatát osztotta meg a látogatókkal. Itt készült például a Gödör előtt hónapokon át a felnagyított háztartási eszközöket bemutató tárlat részeként megjelenő harisnya; de jelmezeket és díszleteket is készítenek. Egyik fő tanulságként elmondták, hogy egy jó szabászműhely minél magasabbra költözik, annál jobb. Ők például egy éve egy pesti bérház negyedik emeletén vannak.

A szintén negyedik emeleti Kolbászból kerítést! stúdió egyrészt onnan lehet ismerős, hogy két tagja csinálta a városszerte látható P-alakú bicikli-parkolókat, illetve ők jegyzik a MOME tájékozódást elősegítő információs feliratait is. Játékos ötleteik csak egy része valósult meg, de ez nem keseríti el az alkotópárost. Náluk hangzott el másodszor a navonei gondolat, azaz, hogy a gyógyír a minden értelemben vett berozsdásodás ellen a nyitottság és az utazás.

Forrás: Kolbászból kerítést! Stúdió
A P-kerékpártárolók

Sok kiállítás és egy kiállítás-megnyitó

A Gödör bejáratánál ef Zámbó István színesre festett háztartási gépei jelzik, hogy a szentendrei mester nemcsak zenészként érzi otthon magát a helyszínen. A jobboldali kiállító teremben a Design Börzén néhány fiatal iparos és tervező elmés találmánya - a vakok életét segítő eszköztől a pihenőbútorig - vár arra, hogy egy befektető ráharapjon. Bent az IKEA ünnepli, hogy rögtön a rendszerváltás után itt termett: meg lehet például tekinteni, hogyan tud kényelmesen éldegélni egy modern fiatal pár 28 négyzetméteren, egy szobában.

Még két skandináv vendég: a Rumbach Sebestyén utcai Printa üzletében és kreatív alkotói terében a finnországi Turku - ami 2011-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz - designerei láthatók. Ruháikat, használati tárgyaikat áthatja a finn természet és természet közeli, mondjuk, hogy öko gondolat - kivéve a bájos elefántmintás sapkákat, ami nem éppen finn ősállat.

Fotó: Vincze Barbara [origo]
Október közepéig láthatók a fiatal észt designerek munkái

A Király utca túloldalán a finnektől alig kétórányi kompútra lévő Észtország vendégeskedik: az Észt Művészeti Akadémia Formatervezési Karának minden egyes munkájára magyar iparművészek válaszoltak - hol egyértelmű, hol megfejthetetlen párhuzamokkal. Az EST - HU 10:10 nevű kiállításon a Desidea Stúdióban egyebek mellett rénszarvas-párna, több tízszeresére nagyított ujjlenyomat és ún. látványmódosító szemüveg jelzi, merre halad az észt design - egészen október közepéig.

A felsorolás nem teljes: design túrák, stylistokkal folytatott gyors randik, divatbemutatók, designvásárok, vásárlási akciók alkotják vasárnap estig a tíznapos hét programját. Ez sem rossz berozsdásodás ellen.