Háromnapos hétvége: Adakozzon tökkel, ünnepeljen kolbásszal!

Vágólapra másolva!
Itt a magyar Halloween: vasárnap este kibelezett tökökkel megvilágított bulik várhatók a Vörösmarty téren és a Hősök terén, de lesz tombolós zenemuri gyerekeknek Hajós Andrással; és Veszprém, Dunaújváros, Győr és Békéscsaba sem tétlenkedik ezen a hétvégén. Adakozni is lehet illetve szépségversenyre küldeni a házilag gyártott töklámpást. Gyerünk koncertre, fesztiválra és a szabadba a háromnapos hétvégén!
Vágólapra másolva!

A világító tökös Halloween-bulikon kívül egy sor egyéb mulatság is lesz a hosszúhétvégén, és ezek egy részéért érdemes elhagyni a fővárost. Ott van mindjárt a remek retrótúrákat kínáló Dunaújváros, ahol Éjszakai átszálló címmel kiállítás- és kultúrprogramok várják a látogatókat csütörtöktől vasárnap estig. Az esemény házigazdája a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, az ICA-D.

A szervezők szerint a programsorozat - kiállításokkal, tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, koncertekkel - továbbra is megőrzi összművészeti minifesztivál-jellegét. "Grill-performansz, tömeges pszichózis, mérsékelt rock and roll, és térségünk legkiválóbb restivers-bajnoka - többek között, és mindezek mellett még számos közéleti és kulturális partizánakcióval érkezik négy napon át Fejér Megye egyetlen kortárs művészeti és életmód fesztiválja, az Éjszakai átszálló" - áll a rendezvény honlapján.

A kiállítók között Borsos Lőrinc, Erhardt Miklós, Kaszás Tamás Tibor, Várnai Gyula, és a KEPP Showroom. Az előadók Peternák Miklós (művészettörténész), Szilágyi-Gál Mihály (politikafilozófus), Bánki György (pszichiáter), Jelenits István (teológus), Sajó László (költő). Természetesen lesz zene is Késmárky Szabolcstól a Sabazzon át a Rozsomákig. További infó itt.

Kolbász Csabán

Igazi téli ételre és egyben egyik legfontosabb helyi gasztronómiai jellegzetességére specializálódott a Csabai Kolbászfesztivál. A népművészeti, turisztikai, élelmiszeripari kiállításhoz szórakoztató zenei program is csatlakozik, mindenekelőtt népzene és néptánc formájában. Az esemény fénypontja kolbászkészítő verseny, amelyen sportcsarnoknyi csapat indul. Az esemény honlapján még a valódi csabai házikolbász titkos receptjét is elárulják.

Filmek Győrben

Péntektől vasárnapig tart Győrben a Madzag Filmnapok, ahol a Madzag filmegylet tagjainak filmjeiből szemezgetnek. A Színművészeti Főiskola Simó-osztályának egykori növendékei közé tartozik Hajdu Szabolcs, Pálfi György, Groó Diana, Török Ferenc és még sok ismert név, akik közül többen a világ filmfesztiváljainak is gyakori vendégei. A nagyjátékfilmek - a Bibliothéque Pascaltól a Taxidermián át a Vespáig - mellett rövidfilmeket is bemutatnak, és Hanna Sköld Nasty Old People című munkáját is levetítik. A belépő mindössze egy ötszázas. Infó itt.

Forrás: MTI
Kolbász-szakértők Békéscsabán

Segélykoncert Veszprémben

A vörösiszap-katasztrófa károsultjaiért adnak koncertet az alternatív zenei szcéna nagyjai, közel húszan vasárnap Veszprémben. Délután kettőtől hajnali kettőig váltják egymást félórás blokkokban a zenekarok, sok más mellett lesz Quimby, Kiscsillag, PASO, 30Y, Heaven Street Seven. A zenekarok fellépési sorrendjét sorsolják, a 3000 forintos belépőjegyekből befolyó teljes összeget a devecseri és kolontári önkormányzatok kapják.

Töklámpások Budapest legnagyobb terein

Aki a hosszúhétvégére a fővárosban ragad vagy egyenesen oda tart, világító Halloween-tökökkel fog találkozni a legfontosabb köztereken és ha kedve van, akár adakozhat is. A Halloween ugyanis az angolszász országokban az adakozás ideje is egyben.

A Vörösmarty téren az SoS WildLife Vadállatvédelmi Egyesület szervez Halloween Fesztivált vasárnap este 7 és 10 között. Mindenkit arra bíztatnak, hogy öltözzenek be, készítsenek maszkot és hozzák magukkal saját készítésű töklámpásaikat - a weboldalon praktikus leírás olvasható arról, hogyan lehet legegyszerűbben elkészíteni.

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy ne keverjük össze az ünnepeket: november 1. a Mindenszentek Napja, míg November 2. a Halottak napja, október 31. éjszakája pedig a Mindenszentek virrasztása. A kelta és angolszász hagyományok szerint 31-én vidám hangulatban gondolnak az emberek eltávozott szeretteikre.

Lesz szépségverseny, a győzteseket a legjobb tök, a legjobb smink és a legjobb jelmez kategóriában keresik. A helyszínen természetesen adakozni is lehet, az egyesület a befolyó összeget a magyar vadállatok védelmére fordítja, mert nyugati mintára szeretnék megalapítani az Állatrendőrséget és létrehozni egy vadállat kórházat.

A Hősök terén is adakozással egybekötött eseménynek ad helyet a Töklámpás Fesztivál. Itt a Látó-tér alapítványt támogatva látássérült embereken segíthet az, aki - lehetőleg - Halloween-tökkel jelenik meg vasárnap este. Az esemény este 8-9-ig tart, a felhívás szerint érdemes fényképezőgépet is vinni, a töklámpásokkal bevilágított tér megörökítésére. "Azt garantáljuk, hogy lélegzetelállító látványban lesz részed, de ha ráadásul a te lámpásod a legszebb még egy kiló csokoládéra is szert tehetsz" - áll a honlapon. Az adakozók között a támogatók által felajánlott ajándékokat sorsolnak ki. További infó itt.

Szombaton Péterfy Bori kedvencei, vasárnap Péterfy Bori

Az A38 Into the music című új sorozatában menő arcok ajánlják kedvenc zenekjaraikat. Ezúttal Péterfy Bori választotta ki a Soerii & Poolek és Larry Hangman és nevű zenekarokat, illetve a Demon Superior nevű formációt, amely Zságer Balázst és öccsét, Ákost tartalmazza.

A Soerii & Poolek (ejtsd: Szőri és Pulek) egy elképesztő felfordulás-börleszkzenekar, erős vizuális elemekkel. A műfaj valami gitárpopos elektró; a vizuális tobzódást mindenféle őrült figura adja álarcokkal, törpével, topless-táncosokkal. aerobikozó csirkével, gonoszra torzított hangú rajzfilmfigurával. Vendégek is rendszeresen beszállnak a tobzódásba, úgyis mint Papp Szabolcs, Szűcs Krisztián, Németh Juci. A belépő 1700 forint, a koncert napján 2200.


Soerii & Poolek

És akkor még egy Péterfy Bori és még egy Halloween a hétvégére: másnap a Gödör színpadán lép fel az énekesnő és Love Bandje. A Gödör szerint Halloween éjszakája alkalmából az énekesnő és zenekara különleges színpadi show-val és jelmezekkel készül, akárcsak a hely dizájn részlege, és az összes többi fellépő. "Szellemek, ördögök és angyalok, boszorkányok és jó tündérek veszik birtokukba a klub minden zegét-zugát, és természetesen a közönség is hozzáteheti mindehhez a magáét, saját fantáziadús öltözetével" - áll a Gödör honlapján. Lesz még Rutkai Bori és a Specko Jedno, a Titanic Művészetelőre Iskola performansza, Jambalaya és DJ SuperStereo is. Belépő: 2300, a napján 2600.

Egy ladikban Hajós Andrással

ZeneLadik néven zenés foglalkozást rendez gyerekeknek Hajós András és csapata. A Bárka Színházban szombaton délelőtt 10-kor kezdődő kb. másfél órás foglalkozás lényege, hogy bő egy órára zeneszerzővé, dalszövegíróvá vagy előadóvá válhat minden gyerek. "Ön például meg tudja állapítani, hogy gyermeke képes-e jazz slágert hangszerelni? Ha kíváncsi a válaszra, tartsanak velünk egy utazásra! 120 cm-nél magasabb szülők az előadást ingyen látogathatják!" - áll az esemény honlapján. Hajós András kollégái Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra, a foglalkozások havi rendszerességgel ismétlődnek majd.