Jojo Mayer nem a piszkos munkát végzi

Vágólapra másolva!
Korunk kultikus dobvirtuóza, Jojo Mayer, valamint zenekara, a Nerve ismét fellépett Magyarországon. Ezúttal két városban: Pécsett és Budapesten. A fővárosban videóra vettük és beszélgettünk is vele.
Vágólapra másolva!

A svájci születésű és New Yorkban élő, eleinte természetesen a jazz irányából közelítő Mayer és 1998 óta működő zenekara kísérleti, avantgárdnak is nevezett drumandbasst, jungle-t és egyéb hibrid elektronikus műfajokat játszik élőben lehengerlő erővel. Emellett oktatófilmje is jelent meg, illetve dobfelszereléseket is tervez nagy cégeknek, tehát szinte intézménynek számít. Híres technikájának neve "megfordított tervezés", lényege pedig, hogy a kész terméket vizsgálva igyekszik megfejteni a készítéshez használt technikát - a kifejezés az ipari kémkedésből származik, Mayer pedig saját bevallása szerint is valami hasonlót csinál a digitális alapú (tánc)zenékkel. Ha ez túl tudományosan hangzik, akkor legyen elég annyi, hogy élő koncertjeinek hatásfokához kevés dolog hasonlítható. Ráadásul most az is kiderült, hogy nem is akar a gépek helyett dolgozni.

Jojo Mayer és a együttese, a Nerve ismét felléptek Budapesten (illetve egy nappal korábban Pécsett). Meg is néztük, le is videóztuk, illetve beszélgettünk vele. (Két évvel ezelőtti budapesti koncertjéről itt olvasható kritika, az akkor készült interjú pedig itt).