Posztmodern reneszánsz, tűzugrás és foci-EB a Múzeumok Éjszakáján

Vágólapra másolva!
185 budapesti és vidéki múzeum, 1300 program, 200 ezer ember, na meg négy buszjárat délután hattól késő éjjelig - a Múzeumok Éjszakája a nyár legnyüzsgőbb éjjele már öt éve. Érdemes is nyüzsögni: egy 1200 forintos matrica birtokában az összes kiállításra ingyen mehetünk be, ráadásul rengeteg program vár minket a termeken kívül is: interaktív Medici-puttók, szerelmi tűzugrás, labirintusjárás, divatárverés, veteránautók, korizás, csillagnézés és a repülőtér fényei. Összeállításunkban megpróbáltunk rendet vágni a minden évben átláthatatlanul zsúfolt programkínálatban, az utolsó oldalon még az öt legjobb útvonaltervet is közzétettük. Az pedig, aki most nem tud a várossal pörögni, a képernyő elől követheti az eseményeket: az [origo] kilenctől élőben jelentkezik az év legrövidebb éjszakájának legizgalmasabb helyszíneiről. Figyeld.
Vágólapra másolva!

Mivel az egész év a reneszánsz gondolat jegyében telik, nem meglepő, hogy Mátyás és kora a Múzeumok Éjszakáján is erőteljes motívum lesz. Reneszánsz kaszinó, reneszánsz divatsátor, reneszánsz fügesütemény, minden lesz, ami összefüggésbe hozható dicső 15. századunkkal. Most kivételesen azonban azoknak is tudunk mutatni valami érdekeset, akik kicsit már belefáradtak a reneszánsz időutazásba; de szerencsére azoknak is, akiknek mindegy, hogy a lacikonyha reneszánsz-e vagy sem, csak jó legyen a kolbász.

Nem titkoljuk, szerintünk a legizgalmasabb programot az év legrövidebb éjszakájára az Iparművészeti Múzeumba befészkelő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói állították össze. Csak erre az alkalomra készített installációikat, videóikat, különféle programjaikat egyetlen üdítő gondolat hatja át: szabjuk mai, friss fazonra ezt az egész reneszánsz hóbelebancot. Főleg a fiatalabb, kíváncsi korosztálynak fog tetszeni az a szemtelenség, ahogy a MOMÉ-sok hozzányúltak ehhez a témához. (Nagy Zita jobb oldalon beszúrt szarvasos képe ezt a modern merészséget lenne hivatva itt illusztrálni.)

Már a Ferenc körúti metrókijáratnál belefutunk a MOME futószőnyegbe, amely - a múzeum Beatrix hozománya című kiállításából merítve - reneszánsz majolikamotívumok ötletes felhasználásával vezeti a látogatókat egyenesen a zöldtetejű épület elé. A múzeum előcsarnokában a Medence Csoport az újjászületés témájára reflektáló vízcsepp-installációja fogad minket, az első emeletről lepkebábok lógnak alá. A folyosón interaktív animációk mozgatják meg a Medici-kárpitok puttóit, míg az egész épületben feltűnnek a reneszánsz művészi közhelyeit játékosan továbbgondoló kivetített videók és mozgó freskók. Látható ez alkalommal a Reneszánsz NOW! című mini-tárlat is, ahol a textilszakos hallgatók azokat a ruhákat és kiegészítőket mutatják be, amely tervezése során a reneszánszt használták fel inspirációs forrásként.

Érdekes programok is lesznek bőven, még mindig a reneszánsz szellemiség jegyében - a gyümölcsökből és zöldségekből arcképeket összepakoló olasz reneszánsz mester, Arcimboldo ihlette a Kortárstánc Főiskola és a MOME közös performanszát, amelyet ART-csín címmel kétszer is láthatunk az este folyamán, hatkor és nyolckor. A zöld táncprogram után Till Attila vezényletében divatshow kezdődik az elmúlt évek legsikeresebb MOMÉ-s kreációkból (szintén kétszer, hétkor és kilenckor), majd az Élőkép Társulat változik éjibábokká. Fél egykor vj Menzkie reneszánsz videoloopját az Anima Sound System és dj Sikztah festi alá hangokkal. Az Iparművészeti előző években már sikert aratott programjai (például évszázadok kaszinója, tárlatvezetések) idén is lesznek, sőt, most gyermekmegőrző is lesz a másodikon, ahol szakképzett óvoda-pedagógusok várják a 2-6 éves gyerekeket.

"Hagyományosabb" reneszánsz élményekért a Városligetbe vagy a Budai Várba érdemes menni; kezdjük a Mezőgazdasági Múzeummal, nézzük, ott mit lehet csinálni. Bor, szerelem, tűz és reneszánsz csinnadratta áll az események középpontjában: a divatsátorban fotózkodni lehet korhű öltözékben, délután reneszánsz táncokat tanulhatunk, a gyerekek pedig gyöngyös hajhálót, királyi palástot készíthetnek, lesz lovagi torna és borkóstolás, virágnyelviskola és bokrétakötés, reneszánsz kaszinó és szerelmi varázslás. Ez utóbbi nagyon fontos, hiszen a néphagyomány szerint Szent Iván éje bűvös éjszaka: ekkor találják meg a lányok a párjukat, a tisztító-mágikus tűzugrás és az összeboronáló rituális énekek, ráolvasások is ezt az utat egyengették.

A Városligetben is lesz sok tüzes program és tűzgyújtás: este hatkor nyitják meg ünnepélyesen a zászlódobálók a "Tüzes Múzeumok Éjszakájá"-t, tíz órakor érkeznek a tűzmágusok, éjfélkor pedig felizzik a tűz, amely mellett egyenesen a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei éneklik össze a tűzugró párokat. Mindezeket sokszínű zenei programok egészítik ki: fellép a Técsői banda és Szalóki Ági, lesz sok Mendelssohn, Balázs Elemér pedig barokk muzsikát olt dzsesszbe.

Forrás: MTI
Tűzugrás a Városligetben

A Budai Várat is választhatjuk esti programjaink centrumának, az is emellett szól, hogy itt több múzeum és közgyűjtemény koncentrálódik, autó, taxi és tömegközlekedés nélkül bolyonghatunk a kiállítások és koncertek között. A Budapesti Történeti Múzeum Mátyás udvarát bemutató kiállítása jó kiindulási alap, tárlatvezetések és rendkívül izgalmas művészettörténeti előadások váltják egymást, este fél kilenc felé kicsit jobban felpörögnek a programok, ekkor kezdődik a felnőtteknek szóló jelmezes játék, a táncház és a fényképezkedés. Ezenkívül - már kilépve a 15-16. századból - lesz stand up comedy, dzsesszkoncert és éjszakai borozás.

A szomszédban található Országos Széchényi Könyvtárba már csak a Csillag a holló árnyékában című kiállítás kedvéért is érdemes bekukkantani: három, gyönyörűen kialakított teremben ismerkedhetünk meg a humanista eszmékkel, no meg a míves kódexekkel. ezen az estén lehet fényképeket készíteni a "középkori olvasókerék" segítségével, a digitalizált corvinákból lehet nyomtatni, sőt a kódexírás művészetét ki is lehet próbálni az erre az estére felállított interaktív kódexmásoló műhelyben.

Forrás: MTI
Kódexek a Széchenyi Könyvtárban

Mivel a Magyar Nemzeti Galéria most főleg zenében lesz erős - már hattól mennek a koncertek a panorámás Savoyai teraszon (lásd oldalt, keretes írásunkban a pontos programot) -, ha tárlatvezetés mellett még szeretnénk egy kis mágikus reneszánsz mulatságot, érdemes elmenni a nemrég újra kinyitott Budavári Labirintushoz, ahol este tíztől olajlámpásokkal, Szent Iván-éji fényekkel keringhetünk az útvesztőben, vagy éppen ülhetünk le a csend egy kis szegletébe Pachelbel és Bach muzsikája közben reneszánsz metszeteket tanulmányozni.

Rokonszenves gesztus a Labirintus munkatársai részéről, hogy ebben az évben már reggel tízkor kinyitják a Múzeumok Éjszakájának látogatói előtt a kapukat, mondván "bizonyos látogatószám fölött elhalványul a Labirintus mélyebb értelme, csökken titokzatossága". Főleg így van ez a "Személyes", illetve a "Szerelem" labirintusokkal, amelyekbe egyszerre csak egy látogató (vagy egy pár) léphet be, így valóban tumultus várható a Múzeumok Éjszakáján. Ezen kíván segíteni a Labirintus szervezőgárdája a korai nyitással és a jegyakcióval, amely lehetővé teszi, hogy a megváltott jegyeket egészen az őszi nap-éj-egyenlőségig fel lehessen használni.

Forrás: [origo]
Bolyongás a Labirintusban

Akit pedig a gasztronómia vonz leginkább, az a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba látogathat, ahol dőzsölhet a reneszánsz konyha finomságaiban. Udvari táncosok és zenészek produkciója közben lehet kóstolgatni az első magyar recept alapján készült "Magyar tortá"-t, Dósa Tibor "királyi szakács" győztes készítményét, az őzhússal készült bazsalikomos babos káposztát vagy a marcipán-köntösben tálalt aszaltszilvás, mandulás fügesüteményt.