A szerelem forradalma az Arénában - Lenny Kravitz először Budapesten

Vágólapra másolva!
Július huszonkettedike minden bizonnyal sok rockrajongónak nagy hiányt pótol, hiszen először lép fel Magyarországon az amerikai multiinstrumentalista tálentum, Lenny Kravitz. A zenész új nagylemezével, az It Is Time For A Love Revolutionnel érkezik Budapestre, de valószínűleg legnagyobb slágereiből is átnyújt egy csokorra valót.
Vágólapra másolva!

Kravitz a kilencvenes években vált igazi világsztárrá, részben saját dalaival, részben másoknak (Madonna, Mick Jagger, Aerosmith) írt számaival került a figyelem középpontjába. Első nagylemeze 1989-ben jelent meg, s annak ellenére, hogy a semmiből bukkant elő, már ezzel a szeretet erejét hirdető koronggal meglepő sikereket ért el. A második albumának a népszerűsége még a debütáló hanganyagát is lepipálta, hogy aztán 1993-ban az Are You Gonna Go My Way című megaslágerrel végleg beírja magát a világsztárok nagy könyvébe. Az említett dalt annak idején rongyosra játszotta az MTV, s így nem meglepő módon az év legnagyobb rockhimnuszává is vált egyben. Ami a korai lemezeinek a hangzását illeti, le sem tudná tagadni, hogy a zenéjére olyan kiválóságok hatottak, mint John Lennon, Jimi Hendrix, a Led Zepp vagy Prince, így nem véletlenül aggatták rá egykoron a "tolvajok hercege" gúnynevet.

Egy kisebb hullámvölgy után (1995 - Circus) az évezred végére ismét felkapaszkodott a csúcsra, a Fly Away című dala hosszú hónapokig vezette a különböző slágerlistákat, az 5 című ötödik sorlemeze (1998) pedig karrierje addigi legnagyobb sikere lett, a két Grammy-díjával és hatmillió eladott példánnyal megtámogatva. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy igazi slágergyárossal van dolgunk, mint az, hogy az ezredfordulón egy greatest hits-lemeznyi kiváló remeket tudott összegereblyézni.

Kravitz egy nem mindennapi rekorddal is büszkélkedhet, hiszen 1999 és 2002 között minden évben elnyerte a legjobb rockénekesi teljesítményért járó Grammy-díjat. Hogy ezt tetézze, az új évezred elején, 2001-ben és a 2004-ben is új lemezzel jelentkezett. Előbb a Lenny, majd a Baptism című korong került a boltok polcaira, ám színvonalában ezek az albumok nem értek a kilencvenes évek lemezeinek nyomába, igaz az 1995-ös mélypontot sem közelítették meg. A 2004-es California című dal kellőképp emlékezetesre és hangulatosra sikerült ahhoz, hogy ne kelljen idejekorán leírni a negyedik x-en is túllépő zenészt.

2007-ben feldolgozta John Lennon Cold Turkey című szerzeményét az Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur című segélylemezre, majd az év további részét a stúdióban töltötte, hogy elkészítse nyolcadik nagylemezét. Az új album - mellyel július 22-én Budapestre érkezik - 14 dalt tartalmaz, többségük a szerelemről és a spirituális fejlődésről szól, amint azt a lemez címe is jelzi. A lemezt nyitó Love Revolution című dal egy igazi, dögös old-school Kravitz-szerzemény, a visszafogottabb Good Morning leginkább a késői Beatles-re emlékeztet, míg a nagyszerű Along And Sad Goodbye a korai Queen hangzását idézi fel bennünk. És akkor az album legjaváról még szót sem ejtettünk.

Természetesen Kravitz ezt a lemezt is egymaga készítette el - kis túlzással - az első hangtól az utolsóig (a vonósokat és a szitárt azért nem ő rögzítette). Amellett, hogy majdnem minden hangszeren ő játszik, ezúttal is ő volt a hangmérnök és a producer. Ennek fényében az is természetes, hogy hazánkba elsőrangó kísérőzenészeivel érkezik, s annyit nyugodtan elárulhatunk, hogy Lenny gitárral a nyakában igen energikus szokott lenni, s valószínűleg ez most sem lesz másképp. Az amerikai zenész előzenekara a magyar Anna & The Barbies lesz.

Lenny Kravitz-játékunkban négy koncertjegyet sorsolunk ki a július 22-i budapesti koncertre. Kérdésünk: melyik francia énekesnővel dolgozott együtt korábban Lenny Kravitz? A helyes megfejtéseket július 18-ig a [email protected] címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Lenny Kravitz.