A Radiohead muszájból is sikeres

Vágólapra másolva!
A múlt hét számos újdonságot hozott a lemezpiacon, és minden nemzet bőven tudott válogatni saját háza táján, így sok egyezés nincs is az amerikai, a brit, a német és a magyar legtöbbet vásárolt albumok között. A legnagyobb összesített siker talán a Disturbedé, amely kemény fémzenével csaknem mindenhol sikert aratott, illetve érdekesség, hogy egész jól szerepelt a Radiohead válogatása, amit ki sem akartak adni.
Vágólapra másolva!

Amerikában a múlt hét után, amikor az egyetlen nagy dobás Usher új lemeze volt, most újra lendületet vett a lemezpiac, és egy jókora adag újdonság került a boltokba. A roham olyan erejű volt, hogy hét új kiadvány került a legjobban fogyó tíz album közé, így az elmúlt hetekben és hónapokban a vásárlásokat meghatározó sztároknak egycsapásra nyoma veszett. Ezzel a rúgással követte Madonna múlt heti Top 10-t elhagyó példáját ezúttal Mariah Carey és Leona Lewis is, akikről pedig már azt hihette az ember, hogy gyökeret eresztettek a kelendőségi rangsor élmezőnyében.

Az előző heti győztes két helyezést veszített, a helyét pedig erős stílusváltással a kemény fémzenében utazó Disturbed vette át. A metal csapat a '90-es évek második felétől jegyzi fennállását, amikor a zenészek megtalálták maguknak David Draiman énekest, az ezredforduló pedig összehozták a debütáló The Sickness-t. A kereskedelmi siker ekkor még közepesre sikerült, de nem kellett sokat várni az áttörésre, a két évvel később Believe ugyanis már a lemezlista összesített rangsorában állt az első helyre, a kitüntető címet pedig azóta minden albumukkal megtartották, ami kiemelkedő eredménynek mondható egy heavy metal és alternatív rock között ingázó csapattól. Az Indestructible kemény gitárjait rögtön egy újabb éles váltás követi az aktuális listán, ahol a második helyet a rendszeres időközönként jelentkező NOW slágerválogatás legújabb, 28. epizódja foglalja el.

A dobogósok után is folytatódik az újdonságok sora: a negyedik helyen találjuk az alternatív rockot kockafej köntösbe bújtató Weezer hatodik stúdióalbuma, amelyet a zenekar saját magáról nevezett el. A grunge utáni alter rock színtér egyik legnépszerűbb bandája a '90-es évek első felében lépett a színére néhány rajongókat toborzó dallal, a piaci siker viszont nem volt egyértelmű egészen az ezredforduló utánig (amiben persze szerepet játszik az is, hogy '97 és 2000 között szünetelt a formáció). A visszatérés után rögtön nagyobb eladást tudtak produkálni, mint korábban, és a negyedik helyre értek fel az eladási listán, amelyet aztán albumról- albumra javítottak felfelé, egészen mostanáig. A 2002-es Maladroit már harmadik lett, három évre rá a Make Believe második, most azonban ez a fejlődés megtört, a srácok pedig be kell, hogy érjék a negyedik poszttal.

A sort az ötödik helyen felbukkant Journey folytatja, amely '70-es évek óta tartó fennállása a 13. nagylemezét adta ki Revelation címmel. Az új számokat, besztof válogatást és DVD-t is magában foglaló háromlemezes kiadványból több mint 100 ezer példány kelt el egy hét alatt, így amellett, hogy jó helyezést ért el az összesített listán, a független kiadványok között egyenesen az első helyre kvalifikálta magát. A stílusfüggetlen rangsorban a következő bejegyzés Ashantié, aki szintén új albummal jelentkezett The Declaration címmel. Az ezredforduló után szupersztárként berobbant énekesnő egy számára az albumlistán és slágerlistán egyaránt első helyet megszerző debütálással indította karrierjét, amelyért aztán Grammy-díjjal is jutalmazták. A szenzáció 2003-ban még kitartott, utána viszont már nehezebben jutott az élmezőnybe, bár így is begyűjtött még két Top 10 helyezést: 2005-ben a Concrete Rose-zal lett hetedik, most pedig az új anyag a hatodik.

A Top 10 alsó felében tudott még megkapaszkodni a Szex és New York mozifilm betétdalainak gyűjteménye, a 3 Doors Down legfrissebb lemeze, illetve tizediknek jött vissza az 56. helyről Chris Brown albuma, az Exclusive (ezzel a legtöbbet javító előadó a jelenlegi listán). Újdonságból még egy van a legjobb tíz között: ez az amerikai folk hangján megszólaló Jewel-től a Perfectly Clear. A népszerű énekesnőnek nem ez ugyan a legjobb helyezése a mainstream listán, viszont ez alkalommal az első helyet szerezte meg a country kategóriájában, ahova eddig egyik kiadványával sem jutott be. A legjobb tíz után sorban találjuk az elmúlt hét nagy neveit, amelyek az új belépők miatt hullottak ki az élbolyból, így itt szerepel gyors egymásutánban Leona Lewis, Duffy, Mariah Carey és Madonna.

A középmezőnyben kiemelhető a svéd heavy metal csapat, az Opeth, amely három év üresjárat után dobta piacra kilencedik stúdióalbumát, amely egyben magasan az eddigi legnagyobb nemzetközi siker is számukra. Eddig a legerősebb eladást a 2005-ös Ghost Reveries hozta számukra, amely 64. volt a Billboard listáján, a mostani Watershed viszont 23. Ez után három lépcsőfokkal találjuk a Radiohead legjobb dalainak gyűjteményét egy besztof kiadványon, amelynek furcsasága, hogy a zenekar nem is akarta, hogy megjelenjen. A tavaly ingyenesen letölthetővé tett lemezével nagy port kavart csapat szakított ugyan korábbi kiadójával, az azonban úgy döntött, hogy az általa birtokolt jogokat felhasználva összeállít egy válogatást, amibe a zenekar tagjai nem hogy bele sem szóltak, de áldásukat sem adták hozzá. A középső szakaszban említést érdemlő újdonság még a Bush egykori énekeseként ismert Gavin Rossdale szóló debütálása (Wanderlust, 33.), illetve a glam rocker Bret Michaels új lemeze (Rock My World, 40.).

A slágerlistán közel sem volt akkora mozgás, mint az albumok sorában, sőt az első tíz összetétele mindössze egy elemben változott, és a sorrendben is csak egy-egy helyezéses cserék történtek. Az élen még mindig Lil Wayne és Static Major áll a Lollipop-pal, második a Coldplay a Viva La Vidá-val, harmadik pedig Leona Lewis dala, a Bleeding Love.