Zenekarok csatája Szegeden

Vágólapra másolva!
A "zenekarok csatája"? Erről eszünkbe juthat a Beatles és a Rolling Stones, vagy újabban a Blur és az Oasis nagy nyilvánosságot kapó csatája, ám az együttesek párbaja idén nálunk is új jelentést kap. A Red Bull Soundclash elnevezésű sorozat pénteken indul Szegeden. 
Vágólapra másolva!

A már több európai országban sikerrel bemutatkozó Red Bull Soundclash ezen a nyáron Magyarországon is beindul, és ezen alkalmak mindig két-két együttes távolról sem vérre menő csatájáról szólnak majd.

A résztvevőknek természetesen nem egymással kell igazából megküzdeniük, hanem a közönséget kell meghódítaniuk, hiszen a döntést a nézők hozzák meg: az ő ovációjuk mértéke lesz a döntő. Hasonló összecsapások az elmúlt években lezajlottak Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban és Oroszországban is.

A két kiválasztott zenekar csatájának szigorú szabályai vannak. Először is négy menetben csapnak össze, melyet megelőz egy ráhangolási fázis, melyben saját számokkal melegítik be a közönséget. Hogy miért fontos kiemelni azt, hogy saját számokat játszanak? Nos, ez a későbbiekben kiderül.

Az első menetben mindkét együttes saját stílusában adja elő ugyanazt az előre kiválasztott számot. Ez idáig nem feltétlenül nehéz, ám a második menet már nehezít, hiszen ott az egyik együttes belekezd egy dalba, amit aztán a másiknak menet közben át kell vennie tőle, és ott folytatni, ahol azt a másik abbahagyta.

A harmadik menetben aztán a DJ váratlan jelére kell elkapkodniuk egymástól a számokat, hogy még nehezebb legyen a feladat, míg a negyedik, záró felvonásban az együttesek egy-egy általuk választott vendégművésszel megerősítve igyekeznek végképp eldönteni a küzdelmet.

És hogy lehet-e objektíven megítélni a közönség tetszésnyilvánítását? Hát már hogyne lehetne! Az ovációnak ugyanis decibelmérő fog pontos számértéket kölcsönözni, és így nem lehet majd vita. Az eredményhirdetés után pedig már nem marad más hátra, mint az örömzenélés a buli végéig.

Első alkalommal Szegeden, a Sing-Singben lesz itthon Red Bull Soundclash, péntek este. A két fellépő a Balkan Fanatik és a Mystery Gang lesz. Előbbi az etno-zenei hangzást vegyíti a rockzenével, 2002 óta működik, két vezető alakja, Jorgosz és Lepe már más formációkból is ismerős lehet. Az ellenfél, a tízéves Mystery Gang trió az ötvenes évek rockabillyjét idézi meg 21. századi lendülettel.

Már azt is lehet tudni, hogy a Red Bull Soundclash következő párbajára június 14-én a Trafóban kerül majd sor, amikor is a Barabás Lőrinc Eklektric csap össze majd a Supernemmel.