Öreg ember nem vén ember - nosztalgiázás a lemezlistákon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét lemezeladási adatait összegző listák alapján mintha visszautaztunk volna az időben. Amerikában például Neil Diamond vette át a vezetést a rangsorban, míg a briteknél már egy alternatív dimenzió képe is feldereng, ha meglátjuk, hogy a Scooter a legkeresettebb. Ezen kívül is akad számos új belépő, és itt van az év első besztof dömpingje.
Vágólapra másolva!

A Billboard lemezeladási adatait összegző listáján legutóbb Madonna vette át a vezetést, mostanra azonban ebből csak annyi lett, hogy csatlakozott ahhoz a Mariah Carey-hez és Leona Lewis-hoz, akik sikerrel állták ki az új megjelenések viharát. Így a mostani újdonság és régiség lerakat mellett ők hárman tudtam megmaradni a legjobb tíz között: Madonna Hard Candy-je a harmadik, Carey-től az E=MC2 az ötödik, aki szorosan követ Lewis és a Spirit.

Új lemezével vette át a vezetést a legjobban fogyó albumok sorában Neil Diamond, aki ezzel újabb koronát helyezett fel csaknem 50 éve tartó pályafutására. A legendás énekes azon dalszerzők egyike, akik valódi hitelességet adnak a singer-songwriter (vagyis énekes-dalszerző), mint önálló kategória használatának. Slágereinek sora még a '60-as években kezdődött, amelyeket azóta a legkülönfélébb stílusok legjelesebb előadói dolgozták fel világszerte. Úgy tartják, Diamond karrierje kereskedelmi szempontból a '80-as évektől negatív irányba fordult, ezt azonban most alaposan megcáfolta azzal, hogy a Home Before Darkkal élete első No. 1 pozícióját szerezte meg a nagylemezek sorában. A visszatérés nem is most, hanem három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a 12 Songs című albuma lett negyedik, ezelőtt pedig Top 10-be csak '92-es karácsonyi lemezével tudott bekerülni.

Második az aktuális listán Toby Keith, aki 35 számot felsorakoztató, kétcédés slágergyűjteményt dobott piacra. Az USA elleni terrortámadásokra való markáns válaszzenéje kapcsán felkapott country énekes a fősodor mellett természetesen első helyre állt mostani kiadványával saját stílusának listáján. Az összesített Billboard 200-on a legjobb ötös harmadik és egyben utolsó új belépője Clay Aiken, aki a tehetségkutatók során befutott énekesek sorát gazdagítja. Az American Idol második szériájának ezüstérmese mindjárt a tévéshow után kislemezes dallal jelentkezett, ami fel is tört a slágerlista első pozíciójába, majd a debütáló nagylemez is csúcsra jutott. Azóta ezt nem sikerült megismételni, de négy albuma közül egyik sem végzett a Top 5-on kívül, és ez alól a mostani On My Way Here sem kivétel.

Az amerikai lemezeladási lista legjobb tízesét egy újdonságnégyes zárja. A hetedik helyen nyitott Gavin DeGraw saját nevét viselő lemeze, amely már a negyedik a diszkográfiájában, és az eddigi legjobb kereskedelmi sikere. Rögtön utána sorakozott fel Josh Groban, aki remekül alkamazkodik az idényekhez: a téli ünnepek előtt ő jött ki először sikeres karácsonyi lemezzel, most pedig megszagolva a besztofok idejét, egy élő felvételt dobott piacra. Az Awake Live című album nevét onnan kapta, hogy a legtöbb dala az Awake című, 2006-ban második helyezést elért lemezéről való, ez pedig némileg predesztinálta is a sikert.

Kilencedik a sorban a country énekes Dierks Bentley, aki szintén összegezte eddig legjobban sikerült szerzeményeit, a Greatest Hits viszont két új dalt és öt élő felvételt is felsorakoztat az eddigi single kiadványai mellé. Tizediknek érkezett meg az egyik legnagyobb latin-amerikai sztár, Luis Miguel, aki eddig is a legnagyobb amerikai eladásokat produkáló latin előadók közé tartozott, most azonban saját magát is felülmúlta, és elérte eddigi legjobb mainstream sikerét az Államokban. Ezzel párhuzamosan természetesen az első helyen nyitott a latin zenei eladási listán, és ezt a pozícióját vélhetőleg meg is tartja még néhány héten keresztül.

Az élbolyt elhagyva mindjárt megritkulnak az újdonságok is, és a legjobb 50-en belül csak két további új belépővel találkozunk, bár mindkettő a maga nemében megéri a kiemelést. A 16. helyen nyitott új albumával a Tye Tribbett & G.A., az a gospel formáció, amely már együttműködött a legnagyobb sztárokkal Faith Hilltől Justin Timberlake-ig, de a kereskedelmi áttörés saját neve jogán mindezidáig elmaradt. A két éve elért 64. helyezés után most azonban végre szemmagasságba kerültek az eladások tabelláján is a Stand Out című anyaggal. A másik új belépő, a csak Amerikában újdonságként ható Tokio Hotel lemez, a Scream, amely az aktuális 39. Az Európában már eddig is elképesztő sikereket elérő német bandát valószínűleg nem kell bemutatni a magyar közönségnek, de az Egyesült Államokba csak mostanában érkezett meg, és mindjárt a legjobb negyven között mutatkozott be.

Az amerikai slágerlistán a legelemibb változás, hogy Rihanna a semmiből katapultálta fel magát Take A Bow című dalával, ami előző heti 53. helyezése után a vezetést vette át a legkedveltebb számok rangsorában. Az utána következők viszont éppen hogy csak a trónfosztás miatti egy hellyel csúsztak lejjebb, így továbbra is egymást követi Leona Lewis(Bleeding Love, 2.), Lil Wayne és Static Major (Lollipop, 3.), majd Jording Sparks és Chris Brown duettje (No Air, 4.). A poppalettába új színt csak a Coldplay hozott, amely Viva La Vida című dalával újdonságként érkezett meg a 15. helyre, ez pedig a negyedik legjobb nyitás idén ezen a listán.