Vágólapra másolva!
Idény nyáron sem leszünk híján a hazai fesztiváloknak. A jól megszokott eseményeken túl (Volt, EFOTT, Hegyalja, stb.), idén is találunk egy új nevet (Fishing On Orfű). Megpróbáljuk az alábbiakban egy csokorba szedni a legjelentősebb nyári zenei rendezvényeket a teljesség igénye nélkül. A legnagyobbal, a Szigettel most nem foglalkozunk, hiszen arról még bőven lesz szó a későbbiekben.
Vágólapra másolva!

Időrendben haladva az első fontosabb eseményt, a Fishing On Orfű névre keresztelt fesztivált a Pécs melletti Orfűn rendezik meg június 19 és 21 között. A rendezvényt Lovasi András és a pécsi sikeredző, Rátgéber László neve fémjelzi (a Lovasi vezette Kiscsillag és a tréner közös dalának a címe a Fishing On Orfű), s főként a Petőfi Rádióban is játszott hazai alternatív zenekarok köré épül. A festői környezetben megrendezett fesztivál egy tóugrással indul, de lesz főzőverseny és egyéb ínyencségek is. Mintegy négyezer emberre számítanak a debütálás három napja során. 2010-re viszont már kétszer ekkora közönséggel és külföldi zenekarokkal terveznek.

Az eddig csak külföldön volt szokás, hogy a két színpadon zajló koncertek nem ütik egymást, idén Orfűn is erre készülnek. Ahogy vége az egyik színpadon az adott koncertnek, a másikon akkor kezdődik, s ez így megy majd egész nap. Ezzel gyakorlatilag nem lesz átszerelési szünet a fellépések között. Az első napon akusztikus koncerteket hallgathatnak az egybegyűltek, többek között a Pál Utcai Fiúk, Takáts Eszter készül különleges programmal. Aztán a továbbiakban a fesztiválokon jól megszokott együttesek dominálnak, annyi kitétellel, hogy Orfűn főleg a gitárzenekarok jutnak szóhoz (Kaukázus, Vad Fruttik, Amber Smith, Ez Basic, Kiscsillag, Kispál és a Borz, stb.).

A Volt (július 2-5.) talán a Sziget mögött az ország második számú fesztiválja, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nemzetközi fellépők névsorában nem tudja felvenni a versenyt a nagy testvérrel, vagy talán nem is akarja. A Sopronban található Lővér kemping Orfűhöz hasonlóan szép környezetet biztosít a fesztiválozó fiataloknak.

Az F.O. System 2006-ban is játszott a Volton

A rendezvény tavaly jubilált (15. Volt volt), de idén sem fukarkodtak a programokkal a szervezők: négy nap alatt közel 250 eseménnyel: zenekarokkal, dj-kkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal találkozhatnak a vendégek. A három fő fellépő a Cypress Hill, a Manu Chao, és az idén új lemezzel jelentkező Offspring lesz, s mellettük olyan jól bejáratott nevek szerepelnek a kínálatban, mint a punkveterán The Exploited, a svédmetál Clawfinger, vagy a lazulós Nouvelle Vague. A külföldi fellépők közül igazi csemegének számít majd a Jaguar Love fellépése. Megjegyeznénk, hogy ha a szervezők bevállalnának tíz ilyen itthon kevésbé ismert fellépőt, mint a portlandi avantgárd indie-rock zenekar - mondjuk a sokszor meghívott Roni Size, Dreadzone, vagy Frank Popp rovására - akkor egy kurrens-nívós rendezvénnyé válhatna a Volt. Így viszont megmarad annak, ami az elmúlt években, így is, úgy is sokan lesznek. Jelen lesz a rendezvényen a teljes hazai élvonal, kiegészítve olyan csemegékkel, mint az URH, vagy az F.O. System fellépése.

A pécsi Rockmaraton (július 7-13.) elődjét éveken át Szekszárdon rendezték. Sokáig azzal váltott ki nagy visszhangot, hogy ingyenes volt, s máig az ország egyik legolcsóbb fesztiválja maradt. Főként a kemény rockerek és punkok örülhetnek az itteni felhozatalnak, mely az évek során próbálta követni a trendet, s egyre több külföldi zenekart hozott el. Ez idén sem lesz másként, a külföldi merítés elég nívósra sikerült a maga nemében. Olyan bandák adják egymásnak a mikrofont, mint az Amorphis, a Soilwork, a Demented Are Go, a Finntroll, a Xandria, a The Locos, vagy a Fleshcrawl. A Malomvölgyi arborétumban megrendezett fesztiválon három színpad várja a kemény zene híveit, a felsoroltakon kívül természetesen a műfaj legjobb hazai fellépőivel.

Július középső hétvégéjén két további hazai fesztivált is rendeznek, melyek közül a Hegyalja indul korábban (július 9-13.). A tokaji rendezvény az északkeleti régió legjelentősebb zenei eseménye, összesen kilenc színpadon zajlanak majd az események. Korábban itt is főként a kemény zenék voltak többségben, mára azonban kissé konszolidálódott a helyzet, a szokásos hazai műfajkínálatban mindenki talál kedvére valót. A legnagyobb színpadon például tökéletesen megfér egymás mellett Cozombolis, a 30Y és a Depresszió. Természetesen Tokajra is jön egy-két külföldi fellépő, hiszen e nélkül egy komoly fesztivált már nem lehet eladni. Az idei évben a legnagyobb húzónévnek a Juliette & The Licks és a 69 Eyes számít. de zenél még Phoil Hartnoll, a Katatonia, a Future Prophecies is. Ezeken kívül kétszáz program, civil megmozdulások, kalandpark várja az érdeklődőket.